IT-revolusjonen må vente

IT-minister Lars Sponheim varsler store og dyre tiltak for å bøte på det akutte behovet for arbeidskraft med datakunnskap. Men til tross for storsatsingen kuttes midlene til IT-utdanningen ved Universitet i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nærings- og handelsminister Lars Sponheim la i formiddag frem regjeringens plan for å løse krisen i IT-næringen. Næringen mangler 1000 personer og behovet er økende.

- Vi skulle sikkert sett denne smellen tidligere, men det er for sent å gjøre noe med nå, sa Sponheim på dagens pressekonferanse.

Nye studieplasser

Det mest konkrete i planen «Norge - en utkant i forkant» er at regjeringen vil opprette 500 nye studieplasser. Men plassene kommer ikke før i 1999.

- Det er fint at det kommer flere studieplasser til neste år, men vi er bekymret for hva som skjer i år. Vårt budsjett ble kuttet i forhold til i fjor, og er naturlig nok bekymret, sier 1.amanuensis Kirsten Braa ved institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo. Skolesatsingen vil koste 50 millioner kroner.

Innvandrere løsningen

Sponheim etterlyste mer kreativitet for å løse IT-krisen, og lovte økonomiske gulrøtter til bedrifter som bidrar til en løsning. Statsrådens egne forslag manglet ikke kreativitet:

- Hvorfor kan vi ikke gi innvandrer-ungdom som henger på spillehaller egne PC'er og la dem leke seg inn i alvoret? Disse ungdommene kan bli fremtidens IT-eksperter, mente Sponheim.>

PC-dumping

Hvis IT-ministeren får det som han vil skal bedrifter som gir bort utrangerte PCer til grunnskoler få 3000 kroner i skattelette pr. maskin. Skolene frykter at de blir dumping-plass for gamle og umoderne maskiner.

- Det er bedre at skolene får halvannet år gamle PCer enn at de ikke får noen, mente Sponheim.

Skatteletten vil først gjelde fra 1999.

Fornebu må vente

Sponheim var lite interessert i å snakke om planene for å bygge et IT-senter på Fornebu.

- Fornebu er en fin tomt, men dem er det mange av i dette landet, sa Sponheim. Han mente at Fornebu ikke er det eneste alternativet til et nasjonalt kompetansesenter.

- Universitetet har vel så spennende planer som avdanka statsråder som jobber for skipsredere. Den eneste forskjellen er at universitetet ikke har så lett tilgang på avisenes førstesider, ifølge Sponheim.Han ville ikke avvise at det blir et IT-senter på Fornebu, men han var lite villig til å legge penger i prosjektet.

- Dette får næringslivet betale selv, krevde næringsministeren.

HAR TENKT: Næringsminister Lars Sponheim mener innvandringsungdom er fremtidens IT-eksperter.