IT-ventes ned i USA

Futures-handelen indikerer at IT-aksjene i USA vil falle videre fra start mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske investorer ser ut til å være negative før børsåpning mandag. Forrige ukes børsoptimisme endte med bred gevinstsikring fredag. Mandag ser det ut til at markedet skal videre ned.

Drøye halvannen time før børsene åpner i USA indikerer futures-handelen et fall for Nasdaq-indeksen fra start. For det bredere markedet er indikasjonen en flat åpning.

Det står ingen makrotall på agendaen, men utover i uken er det flere høydepunkter. Allerede i morgen kommer produktivitetstall for andre kvartal. Ifølge investeringsbanken Dresdner Kleinwort Wasserstein vil tallene utløse et kursfall på verdens børser. Les mer om det her.

På selskapssiden venter investorene på Cisco System som legger frem kvartalstall etter stengning tirsdag. Positive uttalelser om fremtiden kan bidra til å løfte telekomaksjene videre. Imidlertid advarer Merrill Lynch og Salomon Smith Barney mot at det fortsatt er en stund til telekom utstyrsleverandørene når bunnen.

På den negative siden må investorene også ta hensyn til at investeringsbanken Lehman Brothers nå varslet en prisbombe fra Intel senere i august. Intel planlegger å kapre markedsandeler fra rivalen AMD, som de seneste årene har spist seg inn på Intels markedsandeler. Det dreier seg om et priskutt på 50 prosent på visse minnebrikker.

Det har i lang tid vært et kraftig prispress på minnebrikker, men ifølge Lehman Brothers er det mer i vente:

'For those who thought the price war was already aggressive, you haven't seen anything yet' .

Det var nettopp halvlederindustrien med selskaper som Intel i spissen som førte an i forrige ukes IT-oppgang. Enda lavere priser kan reversere den positive effekten.

På estimatsidene fortsetter nedjusteringene. Ifølge analyseselskapet Thomson Financial/First Call er estimatene for tredje kvartal nedjustert med 2,2 prosentpoeng hver uke de seneste to ukene. Nå ventes det en nedgang på 12,4 prosent i kvartalet. For fjerde kvartal er vekstanslaget nede i null.

'Tempoet i nedjusteringene er langt høyere enn normalt, og kan muligens være rekordsterk', skriver Thomson Financial/First Call

Satellitt-TV-tilbyderen EchoStar Communications opplyste søndag at det tilbyr 30,4 milliarder dollar i aksjer for Hughes Electronics. I luftfartsindustrien har Global Airways tilbudt 1,8 milliarder dollar for US Airways Group.

Fredag falt Dow Jones-indeksen 38 poeng til 10.512,78 poeng. Nasdaq-indeksen falt 1 prosent til 2.066,33 poeng.

  • Drøye halvannen time før åpning er Nasdaq-futuren ned 17 punkter i forhold til fair value. Det indikerer et nedgang fra start for IT-aksjene. Samtidig er S&P-futuren ned 2,5 punkter. Det indikerer at Dow Jones-indeksen vil åpne flatt til marginalt ned.