IT ventes videre ned i USA

Futures-handelen indikerer at IT-aksjene vil fortsette nedturen fra åpning i USA torsdag. Dog i et roligere tempo enn i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klar tale fra Cisco Systems om at bunnen ikke er nådd for IT-markedet og advarsler fra sentralbanken i USA om at tingenes tilstand i økonomien ikke blir bedre, satte fart å investorene i USA i går. Resultatet var et markert kursfall som smittet over på Asia og Europa i dag.

Skal vi tro på indikasjonene fra futures-handelen går det mot nok en svak dag på de amerikanske børsene.

Ifølge sentralbankens konjunkturapport, kalt Beige book, som kom i går kveld, sprer svakhetstegnene seg til stadig flere sektorer i USA. Spesielt bekymrer rapporten om svakere detaljhandelssalg investorene. Det er en indikasjon på at amerikanerne kutter ned på sitt forbruk. Så langt har det private forbruket holdt USA utenfor en resesjon. Skulle det falle tilbake vil krisen bli enda dypere og mer langvarig enn tidligere antatt.

'Det var i hovedsak gårsdagens regionale konjunkturrapport fra Federal Reserve ('Beige Book') som kastet nye mørke skygger inn over markedene. Rapporten avdekket ikke bare at den økonomiske nedkjølingen fortsetter - men også at den nå sprer seg fra industrisektoren til også å omfatte varehandel- og servicesektorene', skriver makroanalytikerne i DnB Markets i sin morgenrapport torsdag.

'Feds retorikk viser med all tydelighet at sentralbanken frykter ytterligere forverring fremover og etterlater samtidig inntrykk av at behovet for enda lavere renter klart er til stede. En ny formell rentenedsettelse på FOMC-møtet 21. august virker derfor uunngåelig', heter det videre.

Blant dagens nøkkeltall vi den ukentlige statistikken av nytilmeldte arbeidsledige gi en indikasjon på hvilken retning man kan vente at konsumentenes fremtidstro vil ta. Det er ventet 373.000 nytilmeldte i uken som ble avsluttet 4. august, opp fra 346.000 uken før.

Ifølge CNNfn.com vil det også komme salgstall fra enkelte av varehuskjedene i USA i dag. De vil gi en pekepinn på hvor sterk detaljhandelen har utviklet seg de to første ukene etter at myndighetene har sendt ut utbetalingsblanketter for skattetilbakebetaling.

Varehuskjeden Wal-Mart Stores har bedt sine kunder om å ta med seg blanketten til deres butikker for å få penger, og forhåpentligvis også bruke dem i butikken.

I går stupte offshoresektoren i USA. Det kan bli en ny tung dag for deler av sektoren i dag etter at investeringsbanken Merrill Lynch har nedjustert riggselskapene.

Mandag falt Dow Jones-indeksen 1,6 prosent poeng til 10.293,50 poeng. Nasdaq-indeksen falt 3 prosent til 1.966,36 poeng. Det er første gang siden 26. juli at Nasdaq-ideksen falt under 2.00 poeng.

To timer før åpning er Nasdaq-futuren ned 9 poeng i forhold til fair value . Det indikerer en nedgang fra start for IT-aksjene. Samtidig er futures-kontrakten for S&P 500 ned 4,5 poeng. Det indikerer at Dow Jones-indeksen vil åpne ned om lag 36 poeng.