STORFORBRUKER: Silvio Berlusconi er blant politikere i Italia som nyter godt av å bruke limousiner. Foto: Alessandro Bianchi/ REUTERS
STORFORBRUKER: Silvio Berlusconi er blant politikere i Italia som nyter godt av å bruke limousiner. Foto: Alessandro Bianchi/ REUTERSVis mer

Italia bruker 32 milliarder på limousiner

Dette til tross for at den italienske staten må spare milliardbeløp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I likhet med Spania, er Italia av landene i Europa som sliter med størst utenlandsgjeld. Men til tross for planene om å kutte stort i statsbudsjettet, bruker Italia 32 milliarder kroner årlig på 90 000 limousiner og luksusbiler, skriver Financial Times.

«Et kaos» Dette har fått landets minister med ansvar for å kutte kostnader, Renato Brunetta, til å gå til krig mot det enorme forbruket av luksusbiler. Ministeren gjennomførte i mai en gjennomgang for å finne ut hvor mange biler den italienske staten egentlig betaler for. Denne viste at de hadde 90 000 biler med 60 000 offisielle sjåfører.

- Jeg er verken moralist eller fundamentalist, men økonom sier han til Financial Times. han forteller at flere ministre tidligere har prøvd å få grep om saken, i det han beskriver som «et kaos». Brunetta kunne derfor poengtere at oppgaven med å kartlegge det hele ikke var enkel.

Berlusconi storbruker Ut fra undersøkelsen vises det at størst antall biler blir brukt av justisdepartementet med 1562 biler og sjåfører. Administrasjonen rundt Silvio Berlusconi rapportert inn av de har 30 biler i bruk, hvor noen av disse er fra sportsbilprodusenten Maserati.

10 000 biler blir brukt av politikere, 20 000 av offentlige tjenestemenn, mens 65 000 biler blir brukt til generell transport.

- Det er ikke slik at jeg vil at alle skal ta i bruk sykkelen, men det må være et aspekt av effektivitet og åpenhet rundt det hele, sier Brunetta.

Til høsten håper han å få på plass nye lover og regler for å få ned kostnadene. Men belysningen av saken ser allerede ut til å fungere. Ordføreren i kommunen Cosico utenfor Milano har begynt å gå til jobben, mens i Monza har det offisielle kjøretøyet blitt gitt til Røde Kors.