Italia dekket til nakne statuer da Irans president kom på besøk

Ble gjort for å vise respekt for den iranske presidenten.

BURKABOKS: Bildet tatt ved ett av kapitolmuseene i Roma mandag. Bak de provisoriske sponplateboksene skjuler det seg statuer som viser nakenhet. Foto: Giuseppe Lami/ANSA via AP
BURKABOKS: Bildet tatt ved ett av kapitolmuseene i Roma mandag. Bak de provisoriske sponplateboksene skjuler det seg statuer som viser nakenhet. Foto: Giuseppe Lami/ANSA via AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I går møttes irans president Hassan Rouhani og Italias statsminister Matteo Renzi i Roma. Deler av toppmøtet ble holdt ved ett av kapitolmuseene i Roma.

Da de to holdt en pressekonferanse under statuen av Marcus Aurelius, var nakne statuer i nærheten tildekket, skriver The Guardian.

Kapitolmuseene har blant annet flere venusstatuer, som viser den romerske kjærlighetsgudinnen naken.

En talsmann for museet sier at alle beslutninger rundt seremonien ble tatt av statsministerens kontor. Det har ikke lykkes avisa å få noen kommentar fra noen representant for Matteo Renzi om saken.

Tildekkingene ble gort for å vise respekt for den iranske presidenten, ifølge det italienske nyhetsbyrået Ansa.

Ifølge International Business Times ble det av respekt for gjestene heller ikke servert vin under besøket.

Italias statsminister har også tidligere fått kritikk for å vise servilitet i møte med topplederes antatte bluferdighet:

I oktober ble en nakenstatue av Jeff Koons tildekket da Renzi og kronprinsen i Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed bin Sultan al-Nahyan, besøkte Firenze, skriver The Guardian.

Møtte Paven Møtet skulle egentlig finne sted i november men ble utsatt på grunn av terrorangrepene i Paris.

Rouhani møtte også med pave Francis under besøket i Roma. Blant temaene på agendaen var blant annet atomavtalen med Iran.

Atomavtalen gjør det også mulig for Iran å gjennoppta handel med omverdenen: Representanter fra italiensk næringsliv og myndighetene i Teheran skal ha signert kontrakter verdt over 17 milliarder euro under statsbesøket.

BAK SPONPLATER: Kapitolmuseene har blant annet en rekke marmorstatuer som viser den romerske kjærlighetsgudinnen venus naken. Foto: EPA/GIUSEPPE LAMI
BAK SPONPLATER: Kapitolmuseene har blant annet en rekke marmorstatuer som viser den romerske kjærlighetsgudinnen venus naken. Foto: EPA/GIUSEPPE LAMI Vis mer

Blant avtalene som ble signert, var en oljekontrakt for Saipem verdt 4 milliarder euro, en kontrakt på opptil 5,7 milliarder euro for stålselskapet Danieli, en kontrakt på fire milliarder euro for tog- og veiselskapet Gavio, og 4 milliarder euro for infrastrukturselskapet Condotte d'Acqua, skriver Reuters.

Tilbake i varmen Urolighetene i Midtøsten har gjort det viktigere for stormaktene å få Iran tilbake inn i varmen. Atomavtalen har vært en forutsetning for at det isolerte iranske regimet nå igjen oppretter diplomatiske og forretningsmessige relasjoner med vesten.

Atomavtalen med Iran, som blant annet USAs president Barack Obama har vært en forkjemper for, innebærer blant annet:

• Internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet.

• I bytte mot innsyn skal økonomiske sanksjoner mot Iran oppheves.

• Avtalen skal implementeres fra første halvdel av 2016.

• FNs sanksjoner gjenopprettes innen 65 dager om Iran bryter sin del av avtalen.

• FNs våpenembargo skal bestå i ytterligere fem år.

• Missil-sanksjonene mot Iran skal ikke oppheves på åtte år.

FIKK STÅ: Irans president Hassan Rouhani, og italias statsminister Matteo Renzi holdt pressekonferanse under en statue av Marcus Aurelius i går. Foto: Riccardo De Luca UPDATE / Pacific Press
FIKK STÅ: Irans president Hassan Rouhani, og italias statsminister Matteo Renzi holdt pressekonferanse under en statue av Marcus Aurelius i går. Foto: Riccardo De Luca UPDATE / Pacific Press Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer