Italia får ny statsminister i dag

PARIS (Dagbladet): I dag får italienerne ny statsminister. Statsminister Massimo D'Alema insisterer på å gå av etter valgnederlaget søndag, uten avstemning i Parlamentet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og igjen er Silvio Berlusconi Italias politiske helt og overbevist om at ingen ting kan stoppe ham fra å ta makten nå, eller i verste fall om noen måneder. Det er litt av en revansje. Kommentatorene spådde hans politiske død da sentrum-venstre-alliansen vant i 1996. Han har reist seg igjen som fuglen føniks, foreløpig med støtte av Lega Nords Umberto Bossi som veltet ham i 1996.

- Ingen avstemning

D'Alema leverte sin avskjedssøknad allerede mandag, men president Carlo Azeglio Ciampi ville at han skulle be parlamentet om fornyet tillit i dag. Men D'Alema ønsker ingen avstemning. Han vil ifølge italiensk fjernsyn holde tale en tale i parlamentet som han vil avslutte med at han trekker seg.

Hans partifeller ønsker også at han skal gå. Dermed er det slutt for den første ekskommunisten som italiensk statsminister. Sentrum-venstre-alliansen håper med det å kunne beholde makten fram til valget i april 2001.

Samme flertall

Det mest sannsynlige er at president Carlo Azeglio Ciampi utnevner en ny statsminister fra sentrum-venstrealliansens rekker. Budsjettminister Giuliano Amato har De Grønnes støtte. Andre mulige kandidater er utenriksminister Lamberto Dini eller presidenten i Senatet, Nicola Mancino.

Presidenten kan også oppløse Parlamentet og skrive ut nyvalg, slik den seirende høyrealliansen forlanger.

vibeke.knoop.rachline@dagbladet.no

TAPEREN: Massimo D'Alema går av som Italias statsminister.
HELTEN: Silvio Berlusconi tror ingenting kan stoppe ham fra å ta makten.