Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset i Italia

Italia forlenger unntakstilstanden

Italias statsminister Giuseppe Conte forlenger unntakstilstanden i landet og advarer om at viruset fortsatt sirkulerer i det hardt rammede landet.

STATSMINISTER: Italias statsminister Giuseppe Conte avbildet i det italienske senatet 28. juli 2020. Foto: REUTERS/Remo Casilli
STATSMINISTER: Italias statsminister Giuseppe Conte avbildet i det italienske senatet 28. juli 2020. Foto: REUTERS/Remo Casilli Vis mer

10. juli kom advarselen fra Italias statsminister, Giuseppe Conte: Unntakstilstanden i landet kan bli forlenget.

Tirsdag kveld kom svaret: Unntakstilstanden blir forlenget fram til 15. oktober, ifølge det italienske nyhetsbyrået ANSA.

Senatet godkjente vedtaket med 157 stemmer for. 125 stemte imot. Det er forventet at forlengelsen vil få grønt lys også av ministerrådet onsdag kveld, skriver den italienske avisa La Repubblica.

Dette betyr at statsministeren fortsatt vil ha mulighet til å sette i gang en ny nedstengning eller andre sikkerhetstiltak uten godkjennelse fra det italienske parlamentet, skriver The Guardian.

- Sirkulerer

Conte kaller forlengelsen for «uungåelig», til tross for at smittetallene har gått betydelig ned. Samtidig viser tallene at viruset fortsatt sirkulerer i Italia, og fører til lokale utbrudd.

- Viruset fortsetter å sirkulere, sa Conte til senatet tirsdag.

Statsministeren støttes av lederen for det demokratiske partiet, Nicola Zingaretti:

- Viruset sirkuleres og må stoppes, sier han, ifølge La Repubblica.

MARS i år: Kistene står tett i tett i byen Bergamo i Nord-Italia. Her får begravelsesbiler militæreskorte for å frakte døde kropper til andre byer for å kremeres. Reporter: Emilie Rydning. Video: NTB / AP / Lorini Vis mer

De spesielle unntaksprosedyrene er ofte brukt i Italia når landet rammes av flom og jordskjelv. I praksis betyr unntaksreglene at mye formelt byråkrati blir satt til side og at regionale myndigheter får utvidede fullmakter.

- Den internasjonale situasjonen er fortsatt en bekymring og det som skjer i land nær oss, tvinger oss til å være årvåkne.... På denne måten er landet tryggere, sa Conte.

Flere land har strammet grepet av frykt for å oppleve en ukontrollert oppblomstring av viruset. WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus har også uttalt at pandemien globalt stadig skyter fart og at veien fram til en kontrollert tilstand er lang.

ENDRET VERDEN: Coronaviruset er den mest alvorlige helsekrisen Verdens helseorganisasjon (WHO) har stått overfor i følge organisasjonens leder, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Video: AP Vis mer

«Grønt» land

I mai begynte Italia å åpne opp samfunnet igjen, og 3. juni åpnet landet for turisme. Det norske Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige, men har åpnet for reise til land og regioner i Europa som merkes som «grønne».

Disse har etter Folkehelseinstituttets vurdering tilstrekkelig lav smittespredning. Italia er blant disse.

- Vi er ikke i en normalsituasjon, endring i reiseråd er ikke en oppfordring om å reise, sa justisminister Monica Mæland under en pressekonferanse i juli, og påpekte at et «grønt» område kan bli «rødt».

Reiser du ut av Norge, må du være forberedt på at det kan skje på kort varsel, advarte hun.

Smitte fra Italia

Det var 8. mars at det norske Folkehelseinstitutt meldte at svært mange av smittetilfellene i Norge kom fra nordmenn som hadde vært på skiferie i Østerrike og i Nord-Italia. Lenge var Italia det hardest rammede landet i Europa, og det kom hjerteskjærende historier og advarsler fra et svært overbelastet helsevesen.

19. mars ble det registrert flere døde av viruset i Italia enn i Kina, hvor viruset først ble oppdaget i desember 2019. Men 11. april passerte USA Italia med flest dødsfall knyttet til viruset, og man kunne snart se at smittekurven flatet seg ut i Italia.

Siden den gang har Italia falt nedover på lista over antall smittetilfeller og dødsfall. I skrivende stund ligger landet på 15. plass på lista over registrert smitte og 5. plass når det gjelder dødsfall. USA topper begge listene, etterfulgt av Brasil.

I mai kom det også fram at dødsraten i Italia lå nesten 40 prosent over normalen denne våren. Mer enn 90 000 mennesker døde i perioden 20. februar til 31. mars. Normalt ligger dødstallet på rundt 65 000, viser en sammenligning for samme tidsrom i årene 2015–2019.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!