Italia godtar ikke avtalen om Fødselskirken

13 militante palestinere som har forskanset seg i Fødselskirken skal sendes til Italia, men italienerne er ikke informert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Palestinerne og Israel ble tirsdag enige om en løsning på konflikten ved Fødselskirken i Betlehem, men Italia føler seg overkjørt og vil ikke umiddelbart akseptere den.

Israelske kilder sa at enkelte mindre detaljer ennå sto igjen, men at offiserer i Betlehem har sagt at beleiringen snart er over.

Etter intense forhandlinger ledet av amerikanske og europeiske meklere, gikk palestinerne med på at 13 militante i kirken, skal sendes til Egypt og deretter i eksil i Italia.

Men Italia føler seg overkjørt og nekter å motta deporterte palestinere før de har fått mer opplysninger.

Ifølge avtalen skal ytterligere 26 militante overføres til Gazastripen. Begge gruppene skal eskorteres av amerikanere, ifølge avtalen.

Avtalen, som ble til mens Sharon innledet en diplomatisk offensiv mot palestinernes president Yasser Arafat i Washington, kan bety slutten på stillingskrigen i Betlehem etter fem uker.

Ikke informert

Siden USA og Storbritannia ikke skal ha informert Italia om forhandlingenes gang, skal Italia ha stengt luftrommet for et britisk fly som er i Kypros i påvente av å hente palestinerne. Italia vil heller ikke gi landingstillatelse til noe fly fra Kypros uten fullstendig passasjerliste.

- Vi ble behandlet på en arrogant og utålelig måte, sa en talsmann, og pekte på at Italia gjerne skulle vite navnene på palestinerne de er tiltenkt, hvilke forbrytelser de har begått og opplysninger om hvordan de skal behandles.

- Vår regjering er seriøs, og vi vil vite hva som foregår. Enten skjer det i samråd med oss, eller så kan de beholde palestinerne sine, sa han.

Flere hundre væpnede palestinere, politifolk og sivile tok tilflukt i Fødselskirken sammen med prester og nonner da israelske stridsvogner inntok Betlehem 2. april.

Forbereder løslatelse

Israel mener at noen av dem som er i kirken holdes som gisler, mens palestinerne sier at alle er der frivillig.

Israel krevde opprinnelig at alle etterlyste palestinere skulle utleveres eller utvises, mens palestinerne nektet å sende dem i eksil.

De militante gruppene Hamas og Islamsk hellig krig har gjort det klart at de er imot avtalen, i likhet med slektningene til dem som blir sendt i eksil.

Imens ble det gjort forberedelser i Betlehem for en avslutning av beleiringen. En overvåkingskran ble demontert og flomlys tatt ned fra takene, mens metalldetektorer ble satt opp for å sjekke alle som kommer ut av kirken.

Et hvitt laken ble hengt opp ved inngangen til kirken etter krav fra militante som ikke vil overlevere våpnene sine foran offentligheten.

(NTB-Reuters)