Italia i sjokk

GENOVA (Dagbladet): Mer enn 100 000 fredelige demonstranter bølget gjennom Genovas gater i går og signaliserte at europeisk venstreside ikke lar seg kneble av små utgrupper med voldsromantikere. Marsjen var et mektig manifest, selv om grupper av pøbler også i går herjet Genova.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er storslått, sier Maria og peker ut over menneskehavet i Genovas solfylte gater i går.

Studenten i slutten av 20-åra rister på hodet over de mest radikale gruppene av anarkister og syndikalister, som begynte bråket med politiet fredag:

- De hadde våpen og brannbomber. Hva skulle vi gjøre?

I går var det noen som gjorde noe. De svartkledde utgjorde siste del av det mektige demonstrasjonstoget. Igjen oppsøkte de konfrontasjon med politiet, men flere av de voksne demonstrantene tok til motmæle da de svartkledde igjen begynte å knuse ruter. En av dem fikk seg et kraftig slag med kølla til en av de svartkledde, en tydelig beskjed om å holde kjeft.

Den dreptes venner

Også i går ble fire biler stukket i brann. Så mange som 70 mennesker er arrestert med til dels alvorlige anklager mot seg. Politiet i Genova sier at tiltalene vil variere fra mordforsøk og overgrep til ulovlig våpenbesittelse. Det skal ikke være skandinaver blant de arresterte.

Det var 23 år gamle Carlo Giuliani som ble skutt av politiet fredag. Han var husokkupant fra Genova, og, ifølge innenriksminister Claudio Scajola, hadde han et langt rulleblad for våpenbesittelse og narkotikasaker.

Politimannen som skjøt er lagt inn på sykehus for sjokk. Han etterforskes for drap, men talsmenn for myndighetene sier, ifølge telegrambyrået AP, at han handlet i selvforsvar.

Ifølge AFP vurderer statsadvokaten også å sikte en politimann som kjørte over Giuliani to ganger.

De politiske lederne i G8-gruppa beklaget det tragiske dødsfallet, men kom også med en sterk fordømmelse av voldelige demonstrasjoner.

Dagbladet forsøkte i går å spørre noen av de svartkledde om de kunne fortelle oss noe om Carlo Guiliani. Det var mens tåregassen svevde over oss, mens barrikader av søppelbøtter var under oppføring, og de med lengst armer kastet stein mot politiet. De fleste bare ristet på hodet, men en ung gutt sa han hadde kjent Carlo, at han var helt OK, og at nå burde Dagbladet holde kjeft, for han hadde viktigere ting å gjøre.

- Hevner dere Carlo?

- Ja, men stikk nå! svarer han.

Og Dagbladet stikker.

- Assasini! Assasini! Mordere! Mordere! ropes det mot politiet.

Roligere dag

Italia er i sjokk etter at Carlo Giuliano ble skutt, og det rettes sterk kritikk mot politiets opptreden i italienske medier. Selv den konservative populist og statsministeren Silvio Berlusconi sier at det kan hende man har sett toppmøter av dette slaget for siste gang.

Gårsdagens demonstrasjon rettet seg mot globaliseringen. Det var massive krav om å slette ulandsgjelda, men også krav om sosiale rettigheter i Italia.

Rundt halvparten av demonstrantene var italienske fagforeningsmedlemmer, og hadde derfor også hjemlige krav på sine paroler.

I går erobret den ikke-voldelige europeiske venstresida tilbake initiativet, og satte dagsorden i gatene i Genova.