Italia kan få nyvalg

Prodi annonserte seieren - men han og Belusconi får trolig ett kammer hver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Italias parlamentsvalg får trolig en dramatisk utgang, etter at det i natt ble klart at Romano Prodis venstre- og sentrumskoalisjon vant underhuset med knappest mulig margin. Med 0,1 prosentpoeng tok Prodis koalisjon seieren i natt, og blir dermed automatisk gitt 55 prosent, 340 plasser - og dermed et solid flertall - i underhuset.

Men i Italias andre kammer - Senatet - råder fremdeles usikkerhet. Berlusconi leder, ifølge foreløpige tall fremdeles med ett sete mer enn Prodi her - 155 mot 154 - men det er før utenlandsstemmene er talt opp. Disse vil avgjøre seks av Senatets 315 mandater, og ifølge det italienske innenriksdepartementet ligger Prodi an til å ta fire av de seks.

Seieren trukket i tvil

- Vi har vunnet, og nå skal vi få igang vårt program og samle landet, sa Prodi i seierstalen i natt.

- Jeg vil takke dere alle fordi det har vært en hard kamp. Vi ble lenge holdt i spenning, men nå har seieren kommet, sa han i talen.

Men seierserklæringen blir dratt i tvil av Berlusconis valgapparat, og en av toppene i Berlusconis parti Forza Italia foreslo en omtelling av stemmene.

- Vi mener det er nødvendig og passende med en kontroll og godkjennelse av stemmegivningen til underhuset, slik at vi får et resultat vi kan være sikre på, sa Sandro Bondi, talsmann for Forza Italia.

Ifølge Bondi har venstresidens leder «en politisk uansvarlig innstilling».

ERKLÆRTE SEIER: Venstrekoalisjonens leder Romano Prodi erklærte seg som vinner av valget da stemmene fra deputertkammeret ble talt opp i hans favør. Foto: AP
ERKLÆRTE SEIER: Venstrekoalisjonens leder Romano Prodi erklærte seg som vinner av valget da stemmene fra deputertkammeret ble talt opp i hans favør. Foto: AP Vis mer

Nyvalg kan bli løsningen

Valgresultatene svingte voldsomt mandag, og seieren svingte fram og tilbake mellom de to koalisjonene. Uten utenlandsstemmene er utfallet fremdeles usikkert. 84 prosent av Italias stemmeberettigede fant veien til valglokalene.

Senatet og underhuset har like stor makt, og enhver koalisjon vil måtte kontrollere begge for å kunne danne regjering. Dersom Prodi ikke får kontroll over Senatet, vil et nyvalg skrives ut, mener flere av partitoppene i begge leires koalisjoner.

Selv med en knapp seiersmargin vil Prodi ta makten offisielt, men koalisjonen ville få store problemer med å få gjennom sine lovforslag. Dermed kan Italia oppleve ny, politisk ustabilitet etter Berlusconis fem år ved roret.

Foreslår storkoalisjon

Hvis parlamentet er delt mellom de to kaolisjonene kan presidenten forsøke å danne en «fagfolksregjering» til neste valg. Han kan også forsøke å danne en koalisjon med venstre- og høyresiden, men med tanke på den bitre striden mellom Italias partier, virker det urealistisk.

Men flere politikere tror løsningen ligger i en stor-koalisjon for å håndtere økonomiske spørsmål, iallfall til presidentens mandat går ut i mai. Nytt parlamentsvalg ville i så fall skrives ut i løpet av høsten.

- Vi må umiddelbart forsikre markedet om at Italia ikke vil falle fra hverandre, sier kulturminister Rocco Buttiglione.

Berlusconis rekordregjering

Berlusconis regjering har sittet siden 2001, den lengste regjeringsperioden i Italia siden andre verdenskrig. Men den 69 år gamle mediemogulen har ikke klart å få fart i økonomien, slik han har lovet.

Prodi har på sin side kjempet for et comeback som statsminister. 66-åringen må i tilfelle styre en bred koalisjon bestående av Kristendemokratene, De grønne, De liberale, tidligere kommunister og kommunistpartiet. Da Prodi slo Berlusconi i 1996 varte en lignende koalisjon litt over halvannet år. Denne gangen har Prodi sørget for at den fargerike koalisjonen har blitt enige om et valgprogram først. Det er på 300 sider. 

De to politiske rivalene har vært gjennom en valgkamp preget av skittkasting og anklager. Berlusconi har blant annet beskyldt sin motstander for å være en stråmann for kommunistene, og har sammenliknet ham med en fyllik. Prodi og hans tilhengere har svart med å anklage Berlusconi for å være mest opptatt av å beskytte sine egne forretningsinteresser.

SPENNENDE INNSPURT: Nervøs Prodi-tilhenger ser på valgmålinger på storskjerm.