Italia leter etter ny regjering

ROMA: Italias president Oscar Luigi Scalfaro innledet i går det første i ei lang rekke møter som skal redde landet ut av den politiske krisa etter at Romano Prodis regjering falt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Prodi tapte en mistillitsvotering i Deputertkammeret med bare én eneste stemme fredag. Landets første sentrum-venstreregjering i etterkrigstid må dermed gå av. Prodi falt på sitt budsjettforslag for 1999.

Scalfaro har valget mellom å la Prodi fortsette å styre til budsjettet er vedtatt, danne ny regjering av teknokrater, som Lamberto Dinis regjering i 1995- 1996, eller skrive ut nyvalg. Hittil har Scalfaro utskrevet to nyvalg, og muligheten for at det tredje står like om hjørnet er ikke utelukket.

Regjeringskrisa kommer på et svært ugunstig tidspunkt for Italia. Det var like før landets statsbudsjett skulle vedtas. Muligheten for at Italia går inn i EUs monetære union 1. januar 1999 uten en klar økonomisk politikk, kan nå ikke utelukkes.

Scalfaro starter maratonforhandlingene med å møte lederne i Deputertkammeret og Senatet, Luciano Violante og Nicola Mancino. Begge disse støttet Prodis regjering, som faktisk var en av de mest stabile regjeringene landet har hatt siden Andre verdenskrig.

Prodis sjanser til å få et nytt mandat regnes som små. Derimot stiger mulighetene til Massimo D'Alema, leder for Demokratisk Venstreparti, som er det største partiet i nasjonalforsamlingen og i Prodis avgående regjering. Det vil i så tilfelle være første gang at etterkommerne etter Vestens største kommunistparti havner i statsministerstolen. Prodi hadde satset alt på en lynrask avklaring av krisa, men tapte en tillitsavstemning som alle regnet med at han ville vinne - med knappest mulig margin.

(NTB/AFP)