GIR IKKE OPP: Gianfranco Fini nekter å trekke seg som president i annetkammeret i den italienske nasjonalforsamlingen. Foto: REUTERS/SCANPIX
GIR IKKE OPP: Gianfranco Fini nekter å trekke seg som president i annetkammeret i den italienske nasjonalforsamlingen. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer

Italia mot politisk kaos

Grunnet bitter Berlusconi-konflikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Italia risikerer politisk kaos og regjeringskrise som følge av en bitter konflikt mellom statsminister Silvio Berlusconi og hans tidligere allierte Gianfranco Fini.

Fini nektet fredag å trekke seg som president i nasjonalforsamlingen, til tross for at statsministeren krever at han sier fra seg vervet.

I stedet erklærte Fini at hans allierte i nasjonalforsamlingen heretter vil vurdere å stemme mot regjeringens forslag. Berlusconis parlamentariske grunnlag kan dermed være i ferd med å smuldre bort.

Fini beskyldte dessuten partifellen Berlusconi for å prøve å styre regjeringen som en autoritær bedriftsleder.

- Dette har overhodet ingenting å gjøre med våre demokratiske institusjoner, fastslo Fini under en tettpakket pressekonferanse i Roma.

- Forræder Konflikten mellom de to samarbeidspartnerne har bygget seg opp over flere måneder. Fini har markert seg som motstander av korrupsjon og krevd at ministre som er satt under politietterforskning, må forlate regjeringen. Særlig det siste har falt Berlusconi tungt for brystet.

Torsdag hevdet statsministeren at Fini er en forræder som sakte forsøker å ta livet av partiet Frihetsfolket (PDL), som de to grunnla i fellesskap for et par år siden.

Koalisjonen av PDL og innvandringsfiendtlige Lega Nord har hatt støtte av et flertall av de folkevalgte, men så mange som 33 av Finis allierte i PDL varsler nå at de kan komme til å vende seg mot regjeringen.

De oppretten fredag en ny gruppe i nasjonalforsamlingen med navnet Frihet og framtid for Italia. Ifølge Fini vil de kun stemme for regjeringens forslag når de samsvarer med partiprogrammet.

Mulig nyvalg Partiopprøret betyr at Berlusconi ikke lenger kan være sikker på at han har et flertall i nasjonalforsamlingen bak seg. Han kan forsøke seg på politisk slalåmkjøring og samle støtte fra sak til sak, men vil i så fall bli sårbar for motstand både fra Finis nye gruppe, Lega Nord og flere småpartier som han blir tvunget til å samarbeide med.

En annen mulighet er å skrive ut nyvalg, som Berlusconi og høyresiden vil ha mulighet til å vinne, siden også venstresiden er rammet av indre splid og synkende oppslutning i befolkningen.

Dette forutsetter imidlertid at Italias president Giorgio Napolitano går med på å oppløse nasjonalforsamlingen. Som et alternativ kan han i stedet velge å utpeke et forretningsministerium til å styre landet fram til det planlagte valget i 2013.

(NTB)

OPPGITT: Silvio Berlusconi (t.h), her med Fini ved sin side. Foto: Reuters/Scanpix
OPPGITT: Silvio Berlusconi (t.h), her med Fini ved sin side. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer