Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Italia og Malta nektet - Spania sier ja til å ta imot redningsskip med hundrevis av migranter

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger er skipet snart tomt for både mat og vann.

STRANDET: 629 migranter er strandet på et skip i Middelhavet og går tomme for mat i kveld. Verken Italia eller Malta vil ta dem imot. Nå lar Spanias statsminister skipet legge til ved havnen i Valencia. Foto: MFS Sea / SOS Mediterranee
STRANDET: 629 migranter er strandet på et skip i Middelhavet og går tomme for mat i kveld. Verken Italia eller Malta vil ta dem imot. Nå lar Spanias statsminister skipet legge til ved havnen i Valencia. Foto: MFS Sea / SOS Mediterranee Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fra lørdag kveld til søndag morgen ble 629 personer reddet fra gummibåter eller hentet fra andre italienske skip i Middelhavet. Mandag ettermiddag er migrantene fortsatt fanget på redningsskipet Aquarius.

En krangel mellom Malta og Italia har oppstått, og begge landene nekter å ta imot migrantene. FNs høykommissær for flyktninger, UNHCR, ber berørte myndigheter om å tillate omgående hjelp til menneskene om bord på redningsskipet Aquarius.

- Det er et presserende humanitært imperativ her. Prinsippet om redning til sjøs må ikke settes i tvil gjennom hendelser som dette, sier Vincent Cochetel, UNHCRs spesialutsending for det sentrale Middelhavet.

Ikke lenge etter oppfordringen fra UNHCR tilbød Spania seg å ta imot redningsskipet.

Går tom for mat og vann
- Situasjonen akkurat nå er at mer enn 600 personer, over 100 barn, er i nød, lokalisert i det sentrale Middelhavet. Det er avgjørende at vi finner en løsning som vil tillate disse menneskene å komme trygt i land, sier Charlie Yaxley, talsperson for UNHCR, til Dagbladet.

Yaxley forteller at organisasjonen er klar over rapporter om at Spania tilbyr seg å la skipet legge til ved havna i Valencia.

- Hvis dette stemmer, er dette en sjenerøs solidarisk gest, sier Yaxley.

Går tom for mat og vann
Skipet er i ferd med å gå tom for mat og rent vann. Det er kritisk at menneskene om bord kan gå i havn i et land hvor de kan få mat, vann, juridisk beskyttelse og helsetjenester.

Land skal hjelpe til hvis et skip er i nød, det er en viktig hjørnestein i internasjonal maritim lov og internasjonal beskyttelse, forteller Yaxley.

Større diskusjoner, som hvem som har ansvaret og hvordan dette ansvaret skal fordeles mellom stater, bør tas seinere, mener UNHCR.

Sårbare pasienter
Blant de 629 flyktningene og migrantene om bord, er det 123 enslige mindreårige og sju gravide kvinner. Leger Uten Grenser har også hjelpearbeidere om bord, og mandag formiddag meldte organisasjonen at den medisinske situasjonen for migrantene stabil, men unødvendige forsinkelser kan sette sårbare pasienter i fare.

De som trekkes fram er de gravide kvinnene, 15 personer med alvorlige kjemiske forbrenninger, og pasienter som behandles for luftveisskader og nedkjøling.

- Hundrevis av mennesker har allerede mistet livet i år ved å forsøke å krysse Middelhavet for å nå Italia. Enda flere har mistet livet om du teller med dem som har dødd på veien til Spania eller Hellas, sier Yaxley.

MIDDELHAVET: Fra lørdag kveld til søndag morgen ble 629 personer plukket opp av skipet Aquarius. Foto: MFS Sea / SOS Mediterranee
MIDDELHAVET: Fra lørdag kveld til søndag morgen ble 629 personer plukket opp av skipet Aquarius. Foto: MFS Sea / SOS Mediterranee Vis mer

Europeisk solidaritet
Menneskene om bord er ikke klare over den diplomatiske konflikten mellom Malta og Italia.

- De har gått gjennom en vanskelig reise, og nå befinner de seg på et skip. De har ingen vei å gå. Å informere dem om dette vil bare føre til mer traumer, sier Yaxley.

Italia har mottatt 13 706 migranter som har reist over Middelhavet i 2018. Ifølge UNHCR er dette er stor nedgang fra tidligere år. Sammen med Spania og Hellas, er Italia i frontlinjen når det kommer til å ta imot migranter som forsøker å nå Europa ved å reise over Middelhavet.

- Den lengre samtalen om lik distribusjon og nødvendigheten av europeisk solidaritet må komme snart, sier Yaxley og understreker at landene i frontlinjene trenger mer støtte fra resten av Europa.

Spania sier ja
Mandag ettermiddag viser det seg at Spania kan bli løsningen på problemet.

Spanias statsminister Pedro Sánchez opplyser at skipet Aquarius får lov til å legge til ved havna i Valencia.

- Det er vår plikt å unngå en humanitær katastrofe og tilby en trygg havn for disse menneskene, sa Sánchez, som understreker at Spania ønsker å oppfylle sine internasjonale forpliktelser når det gjelder å gi humanitær hjelp.

Italia nekter
Italia nektet å la skipet fra den franske hjelpeorganisasjonen SOS Mediterranee legge til kai og hevdet at landet for lengst har tatt imot sin del av flyktningstrømmen over Middelhavet.

- Det er nok! Det er en plikt å redde liv, men det er ingen plikt å gjøre Italia til en enorm flyktningleir, uttalte Italias innenriksminister Matteo Salvini mandag.

- Nå stenger vi havnene, fortsatte Salvini, som tilhører det innvandringskritiske partiet Ligaen.

Italia mente Malta må ta imot skipet Aquarius, som etter krav fra den italienske kystvakten mandag lå 56 kilometer fra kysten av Italia og 43 kilometer fra Malta.

MIDDELHAVET: 629 immigranter er strandet på et skip i Middelhavet og går tomme for mat i kveld. Verken Italia eller Malta nekter å ta dem imot. Video: CNN Vis mer

Mener det er Italias plikt
Maltas statsminister Joseph Muscat viste til at de 629 ble plukket opp i libysk farvann, der det er Italia som koordinerer redningsoperasjonene.

Ifølge Muscat, som viste til internasjonale regelverk for redningsoperasjoner til havs, er det derfor også Italia som skulle tatt imot skipet.

- Italia står i fare for å skape en farlig situasjon for alle involverte, sa Muscat.

Malta har konsekvent nektet å ta imot migranter, og har argumentert med at landet er lite og har begrensede kapasitet. Landet har gradvis redusert antall innvandrere i løpet av det siste tiåret, fra 275 i 2008, til bare 23 i fjor, skriver nyhetsbyrået AP.

Dødelig rute
Fra 1. januar til 6. juni i år har 785 migranter mistet livet i Middelhavet, ifølge FNs Internasjonale Organisasjon for Migrasjon (IOM). Organisasjonen betegner Middelhavet som den dødeligste migrantruten i verden.

I løpet av 2017 mistet 3116 personer livet i Middelhavet. Ifølge statistikk fra IOM ankom 119 310 migranter Italia i 2017, og hele 2832 personer mistet livet i den sentrale Middelhavsruta.

Til sammenlikning ankom nesten 30 000 migranter Hellas og 1067 migranter Kypros. Den østlige Middelhavsruta tok 61 menneskeliv. 21 663 migranter ankom Spania i 2017, og 223 døde på reisen gjennom den vestlige Middelhavsruta.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media