Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Italia øyner håp

Tallet på nye smittetilfeller og dødsfall synker i Italia, som nå øyner et lite håp om at coronakrisen kan være på retrett.

HØYESTE DØDSTALL: Over 6.000 mennesker er døde etter å ha blitt smittet av coronaviruset i Italia. Det er det høyeste dødstallet i verden. 85 prosent av dem har vært over 70 år gamle, og en stor andel har vært kronisk syke. Foto: AP / NTB scanpix
HØYESTE DØDSTALL: Over 6.000 mennesker er døde etter å ha blitt smittet av coronaviruset i Italia. Det er det høyeste dødstallet i verden. 85 prosent av dem har vært over 70 år gamle, og en stor andel har vært kronisk syke. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Italia med sine 60 millioner innbyggere er det landet i verden som er hardest rammet av coronapandemien, med 64.000 smittede og over 6.000 døde.

Dødsraten er tilsynelatende skyhøy, over dobbelt så høy som i verden for øvrig, men ifølge ekspertene har det trolig sin forklaring.

Det italienske helsevesenet ble overveldet da smittespredningen skjøt fart, og bare de aller sykeste er testet for viruset. Det reelle antallet smittede kan derfor være dobbelt så høyt, og den reelle dødsraten er i så fall mer i tråd med andre land.

Tallene går ned

De siste dagene har tallet på nye smittetilfeller og dødsfall gått ned, og helsemyndighetene i landet øyner nå et lite håp om at toppen kan være nådd.

Mens det lørdag ble meldt om 793 nye dødsfall, falt antallet søndag til 651 og mandag til 602.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Antallet rapporterte smittetilfeller økte på det meste med over 20 prosent fra dag til dag, men har de siste dagene økt med under 10 prosent.

Italias helsedirektør Silvio Brusaferro er forsiktig optimist, men advarer samtidig mot å ta seieren mot viruset på forskudd.

- Vi trenger flere påfølgende resultater for å bekrefte trenden, for å bli mer sikre på at situasjonen blir bedre, sier han til AFP.

- Vi kan ikke erklære seier ennå, men det er lys i enden av tunnelen, sier lederen for helsevesenet i landets hardest rammede region Lombardia, Giulio Gallera.

Friskmeldt

3.200 smittede italienere lå tirsdag fortsatt på intensivavdeling, og tilstanden deres ble betegnet som alvorlig eller kritisk.

Samtidig melder myndighetene at drøyt 7.400 av de smittede nå er erklært friske og virusfrie. Blant dem er 38 år gamle Mattia, som omtales som landets første coronapasient.

AHUS: Jan Erik Berdal som er leder ved infeksjonsmedisinske avdeling på Ahus forteller hva det er viktig å tenke på om man har symptomer. Vis mer

Etter 18 døgn i respirator på intensivavdeling ble Mattia tirsdag utskrevet og kunne reise hjem til Lombardia, der han om få dager blir far.

38-åringens egen far er blant de mange som har mistet livet i regionen, der innbyggerne har sittet i karantene de siste to ukene.

Italienske leger mistenker at coronaviruset kan ha vært i området lenger enn først antatt, og at pasienter som døde av lungebetennelse i fjor høst, kan ha vært smittet.

93 DØDE: Kistene står tett i tett i byen Bergamo i Nord-Italia. Her får begravelsesbiler militæreskorte for å frakte døde kropper til andre byer for å kremeres. Reporter: Emilie Rydning. Video: NTB / AP / Lorini Vis mer

Gamle og syke

Statistikk fra helsemyndighetene viser at gjennomsnittsalderen for dem som smittes i Italia, er på 63 år, mens gjennomsnittsalderen for dem som dør, er langt høyere.

Rundt halvparten av dem som dør, har vært over 80 år gamle, mens 85 prosent har vært over 70 år, ifølge epicentro.

En stor andel av dem som dør eller blir kritisk syke, har også underliggende, kroniske sykdommer, som hjerte- og karsykdommer, lungesykdommer, høyt blodtrykk og diabetes.

Da Italias nasjonale helseinstitutt (ISS) undersøkte legejournalene til de 350 første som døde av viruset, fant de at hele 99 prosent av dem led av en eller flere underliggende sykdommer.

Hele Norges coronakart