Italia skal registrere sigøynere

Vil kaste ut alle uten lovlige dokumenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Italia vil nå samle inn tusenvis av fingeravtrykk til sigøynere som bor i leire over hele landet.

Innenriksminister Roberto Maroni gjorde det klart parlamentet denne uken at dette er nødvendig for å bekjempe kriminalitet, skriver AP. Ved å samle inn fingeravtrykk vil det også bli klart hvem av sigøynerne som oppholder seg ulovlig i landet. Disse vil bli utvist.

Dette gjelder både for barn og voksne.

Innenriksministeren blåser i protester fra menneskerettighets-advokater og internasjonale organisasjoner.

- Vi ønsker å lage en folketelling for å se hvem som bor i sigøynerleirene og for å finne ut av hvem som har rett til å bli i landet og bo under mer menneskelige forhold. De som ikke har lov til å være her vil bli utvist, sier han i en kommentar til AP.

700 sigøynerleire i Italia

I dag fins det mer enn 700 leire som hovedsakelig er bygget like utenfor storbyene Roma, Milano og Napoli. De aller fleste som bor i leirene er sigøynere. Ifølge Maroni vil denne folketellingen være ferdig i løpet av oktober.

Italienske aviser har allerede publisert bilder av hanskekledte personer som tar fingeravtrykk av sigøynere som bor i og utenfor Napoli. I neste uke vil det bli tatt fingeravtrykk i Roma, skriver AP.

BOR I TRAILERE OG CAMPINGVOGNER: Mange av de 700 leirene i Italia består av trailere og campingvogner. Foto: AP/SCANPIX
BOR I TRAILERE OG CAMPINGVOGNER: Mange av de 700 leirene i Italia består av trailere og campingvogner. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Foreldre kan miste barna

Det vil kun bli tatt fingeravtrykk av personer som ikke har et gyldig italiensk- eller EU-pass. Dermed blir sigøynere som kommer fra EU-landet Romania unntatt fra folketellingen.

Kritikere av tellingen hevder at dette ikke kan regnes som folketelling og at det er urettferdig å kun ta en minoritet med i tellingen. Italia har folketelling hvert tiende år, men her brukes det ikke fingeravtrykk.

Innenriksministeren sier at representanter fra Røde Kors vil være til stede for å sikre at sigøynernes rettigheter blir fulgt.

Han mener at fingeravtrykkene vil være en fordel for sigøynerbarna som blir sendt på gata av foreldrene for å tigge og stjele i stedet for å gå på skolen. Foreldrene til disse barna vil miste foreldreretten, ifølge Maroni.

Rasende naboer tente på leire

I Napoli har flere leire blitt evakuert etter at flere av hyttene ble påtent i mai av sinte beboere i områdene rundt, som var raste etter at en sigøynerkvinne skal ha forsøkt å kidnappe en baby.

Myndighetene i Roma har gjennomsøkt flere leire for å sjekke at beboerne har de korrekte papirene på seg, og for å rive ned ulovlige boliger.

Italia skal registrere sigøynere

Sjefen for UNICEFs kontor i Italia, Vincenzo Spadafora sa i en uttalelse i dag etter et møte med Maroni at ministeren hadde forsikret ham om at folketellingen ville bli utført i tråd med barns rettigheter.

Han sa videre at folketellingen ville bety bedre integrering og skolemuligheter for sigøynerbarn.

TELLEMESTER: Den italienske innenriksministeren Roberto Maroni er mannen bak folketellingen.
SATTE FYR PÅ LEIR: Sommeren 1999 satte rasende italienere fyr på en leir etter at en italiensk jente ble påkjørt og drept av en omreisende sigøyner.
KASTET UT: I november i fjor ble disse sigøynerne gjort hjemløse av myndighetene Roma, som kastet dem ut av leiren de bodde i, like ved elva Tiberen.