Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Italia skaper kaos på EU-toppmøte

Italias nye populistregjering blokkerer alle vedtak på EUs toppmøte i Brussel.

TOPPMØTE: Italias statsminister Giuseppe Conte (foran til venstre) på vei inn til EUs toppmøte i Brussel torsdag. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB scanpix
TOPPMØTE: Italias statsminister Giuseppe Conte (foran til venstre) på vei inn til EUs toppmøte i Brussel torsdag. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den italienske statsministeren Giuseppe Conte fyrte av en politisk torpedo da han ankom til toppmøtet ved EUs hovedkvarter i Brussel torsdag ettermiddag.

På vei inn til møtet gjorde han det klinkende klart at Italia ikke ville godta noen vedtak uten betydelige innrømmelser fra de øvrige stats- og regjeringssjefene.

Alle vedtak krever full konsensus på slike møter. Ethvert enkeltland kan derfor blokkere enighet.

Etter fem timer med diskusjoner var stats- og regjeringssjefene fortsatt ikke kommet noen vei.

- Ingenting er avgjort før alt er avgjort, sa en italiensk diplomat som kom ned på pressesenteret for å brife journalister anonymt om samtalene.

Den italienske blokaden skal ha ført til gnisninger inne i møtelokalene.

Conte snakket også én til én med andre ledere for å prøve å komme videre, blant dem Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands statsminister Angela Merkel.

Det er EUs første toppmøte etter at populistpartiene Ligaen og Femstjernersbevegelsen overtok regjeringsmakten i Italia.

De er fast bestemt på å markere seg i Brussel. Kravet er at andre EU-land må gjøre langt mer for å hjelpe til med håndteringen av de mange asylsøkerne som settes i havn i Italia.