Italia slites av gisseldilemma

Det italienske folk trues til å demonstrere om de tre gislene skal få leve. Familiene ber om hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De tre gislene som sitter fanget av den irakiske gruppen som kaller seg «Den grønne brigade» har allerede mistet en kamerat. Fabrizio Quattrocchi ble drept av gisseltakerne for to uker siden.

På en video vist på tv-kanalen Al-Arabiya i går, truer kidnapperne med å ta livet av Salvatore Stefio, Umberto Cupertino og Maurizio Agliana om ikke det italienske folk går ut i gatene og demonstrerer mot Italias militære nervær i Irak i løpet av uka.

Italienske politikere aviste straks truslene som absurde, men både folk flest og media er usikre på hvordan dilemmaet skal møtes. Italia var i sjokk etter drapet på Quattrocchi som ble filmet av kidnapperne og levert på en videotape til tv-kanalen Al-Jazeera.

Statsminister Silvio Berlusconis kontor sier regjeringen gjør det den kan for å få de tre gislene trygt hjem. Det er foreløpig ingen planer om å trekke ut de 2700 italienske soldatene som er i Irak.

- Vi akter å fortsette og vise at dette er vår operasjon, en operasjon som vil gi demokrati, frihet og menneskerettigheter, sa Berlusconi på en felles pressekonferanse med Storbritannias statsminister Tony Blair i London i dag.

Ber om hjelp

Nå bønnfaller familien til minst ett av de tre siste gislene folket om hjelp.

- Vi er i hendene til det italienske folk. Jeg ber alle fedre og mødre om å gjøre sitt beste så disse guttene kan komme hjem. Vi trenger alles hjelp, sier Angelo Stefio, faren til det ene av gislene ifølge Reuters.

Nyhetsbyrået melder at det blir arrangert protestmarsjer i hjembyene til gislene i morgen og i Roma på torsdag, men det er usikkert hvor stor oppslutning de vil få.

Vil ikke tvinges

1. mai-parolene i Italia inneholder tradisjonelt støtte til menneskerettigheter og fred.

- Demonstrasjonene for fred bør fortsette. Men ikke på grunn av et diktat fra Irak, sier leder for De grønne, Pecorado Scano ifølge BBC.

Det italienske folket, som har vært overveiende kritiske til krigen i Irak, er nå usikre på hvordan de skal reagere på utvillingen i gisseldramaet.

- Vi har allerede hatt mange demonstrasjoner mot krigen. Er ikke de tilstrekkelig for å tilfredsstille kidnapperne? undrer ingeniøren Fabrizio overfor BBC.

- Det er en ting å demonstrere om det er på vårt eget initiativ. Men å gjøre det som resultat av utpressing, som enslags løsepenger er annerledes. Det føler jeg meg ukomfortabel med, sier studenten Francesca.

- Hva nå?

Avisene i Italia viser også forakt og usikkerhet overfor situasjonen kidnapperne setter landet i.

- Problemet er hva vi skal gjøre videre, når vi vet hva slags fiende vi står overfor. Det paradoksale er at å sette i stand demonstrasjoner som en følge av kidnappernes krav betyr å svelge agnet til terroristene, skriver Corriere della Sera på sin forside i dag.

- Nok engang forsøker terrorismen å ta makten fra politikken, både regjering og opposisjon, skriver La Repubblica.

SKAL DREPES: De tre italienerne Umberto Copertino, Salvatore Stefio og Maurizio Agliana er gisler i Irak. Kidnapperne vil drepe dem om det italienske folk ikke protesterer.
DREPT:</B> Fabrizio Quattrocchi ble tatt sammen med de tre smo fortsatt er gisler. For to uker siden ble han drept av et nakkeskudd.
FORTSETTER: - Vi vil fortsette operasjonen, sa Italias statsminister Silvio Berlusconi under en felles pressekonferanse med Storbritannias statsminister Tony Blair i London i dag.