Italia starter tilbaketrekking fra Irak i september

Italia vil begynne å trekke sine styrker ut av Irak i september, opplyste statsminister Silvio Berlusconi tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi kommer til å begynne å redusere vår kontingent før utgangen av året, med start i september, i forståelse med våre allierte, sa Berlusconi i et intervju med TV-stasjonen RAI.

Italia har en styrke på 3.000 i Irak, og bare USA, Storbritannia og Sør-Korea har flere soldater i det krigsherjede landet.

I intervjuet sa Berlusconi også at han er i diskusjoner med britenes statsminister Tony Blair om en fullstendig tilbaketrekking fra Irak, fordi innbyggere i begge landene ønsker dette.

Men den italienske regjeringssjefen var vag da han fikk spørsmål om når alle landets soldater vil være ute av Irak.

- Det kommer an på den irakiske regjeringens kapasitet til å sørge for tilstrekkelig sikkerhet, sier Berlusconi.

Italia har vært en av USAs mest trofaste støttespillere i Irak til tross for omfattende motstand mot Irak-engasjementet blant landets innbyggere. Presset om en italiensk kursendring har dessuten økt etter at etterretningsagenten Nicola Calipari ble drept av amerikanske soldater etter å ha bidratt til å befri et italiensk gissel i Irak nylig.

Talsmann ved Det hvite hus, Scott McClellan, sier den delvise italienske tilbaketrekkingen ikke har noen sammenheng med drapet på Calipari.

Både Nederland, Polen og Ukraina har varslet at de kommer til å trekke sine soldater ut av Irak i løpet av året, og Bulgaria kan komme til å gjøre det samme.

(NTB)