Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset i Italia

Italia tar drastiske grep

- Vi har ikke noe alternativ, sier statsminister Giuseppe Conte.

STENGES: Statsminister Giuseppe Conte beordrer at all aktivitet som ikke er nødvendig, av kritisk betydning eller uunnværlig for nødvendige goder i Italia skal stenge. Foto: Tiziana FABI / AFP
STENGES: Statsminister Giuseppe Conte beordrer at all aktivitet som ikke er nødvendig, av kritisk betydning eller uunnværlig for nødvendige goder i Italia skal stenge. Foto: Tiziana FABI / AFP Vis mer

Italias statsminister Giuseppe Conte annonserer i en tale lørdag kveld at alle ikke-nødvendige bedrifter er nødt til å stenge.

Statsministeren stanser altså all produksjonsaktivitet i hele Italia som ikke er strengt nødvendig.

- Beslutningen som er tatt av regjeringen, innebærer å innstille all produktiv aktivitet i hele landet som ikke er strengt nødvendig, av kritisk betydning eller uunnværlig for å sikre oss viktige varer og tjenester, sier Conte i talen.

- Det som er satt i verk er strenge tiltak, jeg er klar over det, men vi har ikke noe alternativ, sier Conte videre.

- Bremser, men stopper ikke

Conte legger til at det vil ta tid før man ser effekten av de strenge tiltakene.

- Dette er den vanskeligste krisen som landet har opplevd siden etterkrigstida. De mange medborgernes dødsfall er en smerte som fornyes hver dag.

Matbutikker og apoteker vil fremdeles holde åpne, forteller Conte.

- Vi bremser produksjonsmotoren i landet, men vi stopper den ikke. Det er ikke en lett avgjørelsen, men nødvendig i dag for å kunne bremse spredningen av epidemien så mye som mulig.

Tiltaket er ifølge det italienske nyhetsbyrået ANSA gyldig fram til 3. april.

VIL GRÅTE: Luca Lorini leder intensivavdelingen ved et av de største sykehusene i den italienske byen Bergamo, her deler han bilder fra innsiden av sykehuset. Bilder fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

793 døde på ett døgn

Dette kommer etter nyheten tidligere lørdag kveld om at 793 nye virusrelaterte dødsfall har blitt registrert i Italia, det høyeste tallet på ett døgn så langt under viruskrisa, ifølge Reuters.

Det totale tallet på døde er nå oppe i 4825, skrev nyhetsbyrået, som siterte den daglige rapporten fra helsemyndighetene.

Stigningen skjer til tross for omfattende tiltak for å hindre spredning.

Det totale antallet smittetilfeller som er registrert i landet, er 53 500, opp mer enn 6500 siden fredag. Det reelle tallet er sannsynligvis langt høyere, da bare dem med alvorlige symptomer testes.

Italia er det hardest rammede landet i Europa, og ble nylig også landet med flest dødsfall som følge av SARS-CoV-2-viruset i verden, da Italia passerte Kina. Fire uker etter det første dødsfallet ble registrert i landet, er nå mer enn 4800 personer døde.

BERGAMO: Det italienske militæret må hjelpe til med å frakte de døde vekk. Bildet er tatt 21. mars 2020. Foto: Massimo Paolone/LaPresse via AP
BERGAMO: Det italienske militæret må hjelpe til med å frakte de døde vekk. Bildet er tatt 21. mars 2020. Foto: Massimo Paolone/LaPresse via AP Vis mer
HANDLER MAT: Frivillige fra Røde Kors handler mat som skal leveres til eldre som ikke kan forlate hjemmene sine i Castiglione della Pescaia, Italia. Bildet er tatt 13. mars 2020. Foto: Jennifer Lorenzini/LaPresse via AP
HANDLER MAT: Frivillige fra Røde Kors handler mat som skal leveres til eldre som ikke kan forlate hjemmene sine i Castiglione della Pescaia, Italia. Bildet er tatt 13. mars 2020. Foto: Jennifer Lorenzini/LaPresse via AP Vis mer

Hardt rammet

Spesielt Lombardia-regionen er hardt rammet. Der har dødstallene økt med 564 siste døgn, opplyste offentlige tjenestemenn lørdag kveld ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I Bergamo må militære kjøretøy frakte kister til andre italienske byer, da byen for lengst er gått tom for plass for de døde.

Rundt 70 kister ble kjørt av gårde over natta slik at de døde kunne kremeres i en annen region, meldte nyhetsbyrået Ansa lørdag.

Bare på fredag døde nesten 90 personer i Bergamo.

Hele Norges coronakart