Italia vil endre Dublin-avtalen

Italia vil omforhandle Dublin-avtalen, fordi belastningene på førstelandet som innvandrere kommer til er for store, og ber samtidig om økt hjelp fra EU etter tragedien ved Lampedusa.

BØNN OM HJELP: Italias visestatsminister og innenriksminister, Angelino Alfano, på brygga i Lampedusa, hvor han tok tragedien i øyensyn. Italia ber om hjelp fra EU. Foto: AFP / Scanpix / ALBERTO PIZZOLI
BØNN OM HJELP: Italias visestatsminister og innenriksminister, Angelino Alfano, på brygga i Lampedusa, hvor han tok tragedien i øyensyn. Italia ber om hjelp fra EU. Foto: AFP / Scanpix / ALBERTO PIZZOLIVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Italias innenriksminister og visestatsminister, Angelino Alfano, dro til Lampedusa torsdag for å se på redningsarbeidet. I dag, fredag, er det nasjonal sørgedag i Italia. Og fra alle politiske ledere, fra president Giorgio Napolitano og statsminister Enrico Letta og nedover, ropes det på hjelp fra EU for å stanse en tragedie som etter 1990 kan måles til rundt 8000 druknede mennesker i farvannet rundt øya.

Europeisk
- Dette er ikke en italiensk tragedie, det er en europeisk tragedie, uttalte Alfano mens han så de døde som lå på brygga.

- Vi skal la vår stemme høre i Europa for å endre på reglene i Dublin—avtalen, som gir første innreiseland altfor, altfor, altfor mye av byrdene ved innvandring, uttalte Alfano.

Ingen steder i EU er dette tydeligere enn på øya Lampedusa med om lag 4500 innbyggere og til eihver tid langt flere ilandkomne innvandrere. Dette er den korteste veien over Middelhavet fra Afrika til Europa, med unntak av de to spanske enklavene i Marokko, Ceuta og Melilla. De ulovlige innvandrerne som kommer seg over i live, vil vanligvis videre til andre land i EU.

«Tell de døde»
Orføreren på Lampedusa, Giusi Nicolini, sendte torsdag et telegram til statsminister Enrico Letta: «Havet er fullt av døde. Kom hit og se skrekken med egne øyne! Kom og tell de døde sammen med meg!»

Statsminister Letta har snakket med presidenten i EU-kommisjonen, José Manuel Barroso, som har lovt å hjelpe. Frontex, som skal vokte yttergrensene i EU, må bidra med bedre overvåking fra fly og skip av havet mellom Afrika og Europa.

Doble innsats
Cecilia Malmström, innenrikskommissæren i EU, sier seg «skrekkslagen» av denne tragedien. Hun sier EU vil «doble innsatsen for å bekjempe menneskesmuglere som utnytter fortvilte mennesker.» Hun viser også til Eurosur, et verktøy for å overvåke Middelhavet, identifisere og redde båter som ikke er seilingsdyktige, som skal være på plass i desember. Eurosur skal også samordne innsatsen mellom medlemslandene, som ikke er i stand til å håndtere ulovlig innvandring aleine.

Men Malmström at utfordringene er mye større. EU har nå en avtale om samarbeid med Marokko og håper å få det samme med Tunisia, som bare ligger 113 kilometer fra Lampedusa, innen kort tid. Men EU må også åpne for lovlig innvandring, uttalte ei talskvinne for Malmström, fordi innvandring er ikke bare et problem, men har også positive sider økonomisk og kulturelt.

EU mottar hvert år omtrent 250 000 søknader om asyl fra alle kanter av verden.

«Skam»
I fjor sendte ordfører Nicolini et brev til EU hvor hun spurte: «Hvor stor må gravplassen på øya mi være?»

- Det ordet som faller meg i munnen er «skam». Dette er en skam, uttalte pave Frans på torsdag.

Han dro på si første reise som pave ut av Roma nettopp til Lampedusa. Og der velsignet han de døde på havet og kastet en blomsterkrans på bølgene til minne om dem.