Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Italia vil kjøpe seg kommisjonsformann

Italia har lagt flere milliarder kroner i EU-potten foran toppmøtet i Berlin neste uke. Det kan øke sjansene både for en avtale om finansreformen Agenda 2000 og for at Romani Prodi blir ny leder for EU-kommisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag sa Prodi for første gang at er villig til å bli leder hvis anbefalingen fra de 15 EU-landene er enstemmig og han motttar et femårig mandat uten forbehold av noe slag.

Tysklands statsminister Gerhard Schröder var i dag i Paris, der han fikk Frankrikes støtte til å utnevne en ny kommisjon raskt. På EU-toppmøtet i Berlin i neste uke vil prosedyrene for utvelgelsen bli fastlagt, slik at EU-lederne kan ta den endelige beslutningen på et ekstraordinært møte, trolig i april.

Men ikke alle EU-landene støtter en rask avklaring av dette spørsmålet. Spania vil vente til etter valget på nytt EU-parlament 13. juni, et syn som også har vært luftet i Paris.

Agenda 2000

Gerhard Schröder, som har fått hendene fulle med tunge og vanskelige saker midt i det tyske EU-formannskapet, er i ferd med å avslutte sin Europa-turne for å forberede Berlin-toppmøtet. Schröder vil for alt i verden at dette skal bli et vellykket møte. En fiasko i Berlin vil ramme ham personlig.

Den fra før viktigste saken - finansreformen Agenda 2000 - har nå fått konkurranse av spørsmålet om ny EU-kommisjon etter at Jacques Santer og hans 19 kommissærer gikk av tirsdag. Men på sin tur til de europeiske hovedstedene har det vist seg at de kan kobles.

I dag skrev avisen Financial Times at Italia skal være villig til å legge mer enn 4 milliarder kroner ekstra i potten slik at det tyske bidraget til EU kan redusereres, hvilket har vært et hovedkrav fra Bonn helt siden Schröder kom til makten i fjor høst.

Prodi

I Italia ses disse pengene direkte i sammenheng med ønsket om å få Romani Prodi som ny leder av EU-kommisjonen. Statsminister Massimo D'Alema har engasjert seg kraftig i saken, og mange mistenker at hans engasjement bunner i et ønske om å bli kvitt Prodi som en brysom politisk motstander.

Schröder og president Jacques Chriac diskuterte høyst sannsynlig Prodis kandidatur fredag, men hans navn ble ikke nevnt. Schröder snakket derimot høyt om Prodi da han var i Roma onsdag kveld.

Prodi nyter stor respekt overalt, men det har vært stilt spørsmål om han kan nå opp fordi han ikke er sosialdemokrat, selv om han står til venstre. EU-kommisjonens avgang og ropet på kompetente og sterke politikere i Brussel kan imidlertid føre til at EU-lederne ikke ønsker å legge så stor vekt på partifargen. Dessuten ser mange sterke navn av forskjellige grunner ut til å være uaktuelle. Det gjelder blant andre Nederlands Wim Kok og Spanias Javier Solana.

Uenighet

Gerhard Schröder ønsker at Berlin-møtet skal fokusere på Agenda 2000, som i seg selv er mer enn nok for et todagers møte. Etter planen skal EU-lederne på dette møtet bli enige om denne altomfattende reformpakken som inneholder endringer i landbrukspolitikken, regionalpolitikken og hele EUs budsjett for perioden 2000-2006. Reformene gjennomføres for å gjøre EU i stand til å ta i mot flere medlemmer.

I Paris innrømmet Jacques Chirac at det fremdeles er uenighet mellom Tyskland og Frankrike om landbruksreformen, som landbruksministrene i prinsippet ble enige om i forrige uke. I tillegg er det langt igjen til enighet mellom nord og sør om nivået på regionale overføringer.

På toppen av dette er det stor usikkerhet knyttet til hvordan EU-landene vil nærme seg spørsmålet om Storbritannias særrabatt, oppnådd av Margareth Thatcher i 1984. Opplysninger i Financial Times fredag tydet på at Tyskland ikke vil utfordre Tony Blair i denne saken.

(NTB)