Italias andre «skjeve tårn» kan kollapse

I nesten tusen år har Garisenda-tårnet stått skakt, men stabilt. Nå har lokalmyndighetene innført en kriseplan, i frykt for at turistattraksjonen kan falle i grus hvert øyeblikk.

KAN FALLE SAMMEN: Garrisenda-tårnet (t.v) kan rase sammen hvert øyeblikk. Nå har Bologna opprettet en kriseplan. Foto: Roberto Brancolini / NTB
KAN FALLE SAMMEN: Garrisenda-tårnet (t.v) kan rase sammen hvert øyeblikk. Nå har Bologna opprettet en kriseplan. Foto: Roberto Brancolini / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Garisenda-tårnet er en populær turistattraksjon i Bologna.

Italias mest kjente «skjeve tårn» står utvilsomt i Pisa, men landets skjeveste tårn ruver over byen Bologna, i nordre Italia.

I nesten tusen år har tårnets skakke silhuett vært en del av byens horisont. Selv den verdenskjente poeten Dante Alighieri var så trollbundet av tårnet at han skrev om det to ganger i sin Guddommelige komedie.

Men det 48 meter høye tårnets dager kan snart være talte.

Her får en gruppe turister seg en bokstavelig talt hårreisende opplevelse i ørkenen utenfor den kinesiske byen Turpan. Video: Newsflare. Reporter: Anabelle Bruun/Dagbladet TV Vis mer

Blir skjevere

Garrisenda-tårnet, som står foran det dobbelt så høye Asinelli-tårnet, ble bygd på 1100-tallet, og lener hele fire grader til siden. Til sammenlikning skeier tårnet i Pisa ut 3,9 grader.

Men etter en etterforskning utført i slutten av oktober ble det klart at tårnet har blitt enda skjevere, på urovekkende kort tid.

SPERRET AV: Torget ved de to tårnene er nå stengt av, i frykt for at Garrisenda-tårnet (T.H) skal kollapse. Foto: DAPRESS / SplashNews.com / NTB
SPERRET AV: Torget ved de to tårnene er nå stengt av, i frykt for at Garrisenda-tårnet (T.H) skal kollapse. Foto: DAPRESS / SplashNews.com / NTB Vis mer

Etterforskningen avdekket en «uventet og akselerert trend» av kompresjon i basen av tårnet, som fører til en gradvis nedbryting av tårnets grunnmur. Dette skaper sprekker som utvider seg i mursteinen over, står det i rapporten ifølge CNN.

Bolognas ordfører, Matteo Lepore, hevdet da at det var mulig å redde tårnet, og at torget Piazza di Porta Ravegnana ville stenges, slik at tårnets fundament kunne bli støttet opp med nye materialer for å gjøre strukturen sikrere.

Nå innfører lokalmyndighetene i Bologna en kriseplan, i frykt for et «plutselig og uventet sammenbrudd av tårnet».

- Forverret seg betydelig

Rapporten har ført til at området nå er satt i høy beredskap, etter at ekspertene uttalte at« sikkerhetsforholdene ikke lenger eksisterer for å arbeide på eller rundt tårnet, bortsett fra innenfor rammen av en sivilbeskyttelsesplan».

- Den overordnede situasjonen har dessverre forverret seg betydelig, med bekymringsfulle implikasjoner for den generelle stabiliteten til tårnet, står det i rapporten.

SKJEVT: Garrisenda-tårnet er enda skjevere en det skjeve tårnet i Pisa. Foto: DAPRESS / SplashNews.com / NTB
SKJEVT: Garrisenda-tårnet er enda skjevere en det skjeve tårnet i Pisa. Foto: DAPRESS / SplashNews.com / NTB Vis mer

Det vil bli satt opp en beskyttende metallbarriere på det stengte torget for å beskytte mot steinsprang og bygningsrester som følge av et mulig sammenbrudd, og redusere sårbarheten til omkringliggende bygninger.

Bevaringsarbeidet på tårnet, som allerede var i gang, har også blitt stanset.

Rapporten bekrefter at tårnet har vært i «kritisk tilstand i en stund», og antyder at tidligere inngrep i 2020 for å bevare tårnet har forverret situasjonen.

En vaktmesters beføling av elev i Italia utløser raseri på internett. Video: Instagram. Reporter: Emma Dalen. Vis mer

- Ingen vet når det vil skje

Imidlertid er tårnet ikke på randen av umiddelbart sammenbrudd, sier en talsperson for myndighetene i Bologna.

- Vi handler som om det er i ferd med å kollapse, men ingen vet når det kan skje - det kan være tre måneder, 10 år eller 20 år. Men hvis det var umiddelbar fare for sammenbrudd, ville vi evakuert alle, sa han til CNN.

HISTORISK: Garrisenda-tårnet (T.H) har ruvet over Bologna i nesten tusen år. Foto: Historia / REX / NTB
HISTORISK: Garrisenda-tårnet (T.H) har ruvet over Bologna i nesten tusen år. Foto: Historia / REX / NTB Vis mer

Personen forteller til CNN at overvåkingsutstyr rundt tårnet leverer avlesninger hvert 15. minutt, noe som betyr at de skal få varsel om et sammenbrudd og kan evakuere det omkringliggende området.

Talspersonen forteller at etter at avsperringen er installert, vil det bli gjennomført nye undersøkelser: først for å finne en løsning for å stabilisere tårnet, og deretter for å løse det underliggende problemet.

Arbeidet blir ikke billig – avsperringen alene vil koste 4,4 millioner euro, rundt 51 millioner kroner, og et eventuelt stabiliseringsarbeid vil koste «millioner på millioner», ifølge talspersonen.

- Dette handler ikke bare om å redde et kulturarvsted; det har også en svært sterk symbolsk verdi, sier de