PROVOSERTE: Italias nye integreringsminister Cecile Kyenge provoserte det høyreorienterte partiet Lega Nords politikere da hun ville gjøre det lettere for innvandrerbarn født i Italia å få statsborgerskap. Her ankommer hun statsministerens kontior i Chigi-palasset i Roma. Foto: AP/Gregorio Borgia
PROVOSERTE: Italias nye integreringsminister Cecile Kyenge provoserte det høyreorienterte partiet Lega Nords politikere da hun ville gjøre det lettere for innvandrerbarn født i Italia å få statsborgerskap. Her ankommer hun statsministerens kontior i Chigi-palasset i Roma. Foto: AP/Gregorio BorgiaVis mer

Italias første svarte statsråd hetset som «kongolesisk ape»

Men integreringsminister Cecile Kyenge får ros av fotballhelten Mario Balotelli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble sett på som en stor dag for det italienske demokratiet, da øyekirurgen Cecile Kyenge (48) fikk plass i koalisjonsregjeringen til statsminister Enrico Letta denne uka.

«Et stort skritt framover for et italiensk samfunn som er mer sivilt, ansvarlig og har større forståelse for behovet for bedre, fullstendig integrering», mente for eksempel fotballklubben AC Milans stjernespiss Mario Balotelli.

Han har selv vært utsatt for grov rasistisk hets. Blant annet har motstandernes supportere kastet bananer mot ham og kommet med ape-lyder.

Denne uka var det Cecile Kyenges tur.

Frykter stamme-tradisjoner
Dessverre ødela en skur av rasistiske ukvemsord mye av gleden over det mange ser som en framtidsrettet og løfterik statsrådutnevnelse.

«Bonga bonga-regjering» og «kongolesisk ape» var blant skjellsordene som ble slynget mot den nye integreringsministeren.

Mest sjokkerende er det kanskje at kjente politikere sluttet seg til den rasistiske hetsen, og at den ikke bare ble satt fram på neo-fascistiske nettsider.

Uttalelsen om en «bonga bonga-regjering» kom for eksempel fra Mario Borghezio, som er medlem i EU-parlamentet for det høyre-orienterte partiet Lega Nord.

I et intervju med radiostasjonen Radio 24 ytret han dessuten frykt for at den nye statsråden ville innføre stammetradisjoner fra Kongo i Italia.

«Uanstendig» Lederen for Lega Nord i regionen Lombardia, Matteo Salvini, kalte den nye statsråden for et «symbol for en hyklersk og snillistisk venstreside som bare tenker på innvandrernes rettigheter og ikke på deres plikter».

Angrepene på Kyenge fikk raskt andre politikere til å gå i forsvar for henne, blant dem presidenten i underhuset i parlamentet, Laura Boldrini, som tidligere var talsmann i Italia for FNs flyktningeorganisasjon UNHCR.

«Uanstendig i et sivilt samfunn», mente Boldrini.

Den nye regjeringen har nå bestemt seg for å etterforske den rasistiske hetsen mot Cecile Kyenge.

- Ingen ikke-hvite
Cecile Kyenge er født i Kongo, men kom til Italia i 18-årsalderen for å studere medisin. Hun er gift med en italiener, har fire barn og bor i byen Modena.

Nå har hun havnet i sentrum for en debatt om den italienske rasismen, som lenge var lite synlig fordi Italia ikke hadde så mange innvandrere.

«For 40 år siden var det ingen italiensk rasisme, fordi det ikke var noen ikke-hvite italienere», sier James Walston, professor i statsvitenskap ved det amerikanske universitetet i Roma, ifølge nyhetsbyrået AP.

Colosseum
Det som trigget de harde angrepene fra Lega Nord, ser ut til å være Kyenges uttalelser rett etter utnevnelsen om at hun vil gjøre det lettere for innvandrere født i Italia å få statsborgerskap.

I dag kan de først få statsborgerskap etter fylte 18 år.

I mellomtida må de i følge AP betale full pris for å besøke kulturminner som for eksempel Colosseum - mens italienske mindreårige slipper å betale noe.

STØTTE: AC Milans stjernespiller Mario Balotelli, som selv har vært offer for rasistisk hets, har ønsket utnevnelsen av Cecile Kyenge velkommen som et stort skritt framover. Foto: EPA/MATTEO BAZZI
STØTTE: AC Milans stjernespiller Mario Balotelli, som selv har vært offer for rasistisk hets, har ønsket utnevnelsen av Cecile Kyenge velkommen som et stort skritt framover. Foto: EPA/MATTEO BAZZI Vis mer