Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Italias katastrofesjef sier opp i protest etter at sju kollegaer ble dømt for uaktsomt drap

Jordskjelveksperter er dømt til fengsel for ikke å ha varslet om jordskjelvfare i L'Aquila i 2009.

DØMT: Her blir dommen mot de sju jordskjelvekspertene lest opp. Foto: EPA
DØMT: Her blir dommen mot de sju jordskjelvekspertene lest opp. Foto: EPA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Luciano Maiami, leder i Italias øverste organ for katastrofeberedskap, går av i protest mot at jordskjelveksperter er dømt til fengsel for ikke å ha varslet om jordskjelvfare i L'Aquila i 2009.

Seks jordskjelveksperter og en tjenestemann i Italias nasjonale komité for varsling og forebygging av katastrofer ble mandag dømt til seks års fengsel for uaktsomt drap. Bakgrunnen for dommen er at de få dager før skjelvet i L'Aquila i 2009 avfeide at det var økt jordskjelvfare i området.

Dommen er «et stort feiltrinn», fastslår Maiami. Ifølge ham er det ikke lenger mulig å arbeide profesjonelt med katastrofeberedskap i Italia.

- Det er umulig å komme med alvorlige, profesjonelle og uavhengige råd under dette avsindige presset fra domstolene og mediene. Slikt skjer ikke andre steder i verden. Dette er slutten på at forskere gir råd til staten, sier Maiami.

Ekspertene som er dømt i saken, gjorde ifølge ham så godt de kunne.

- Dette er eksperter som uttalte seg i god tro, og som på ingen som helst måte var motivert av personlige interesser. De sa hele tida at det var umulig å forutse jordskjelv, sier Maiami til avisa Corriere della Sera.

Det er ventet at mandagens dom vil bli anket. I alt 309 mennesker mistet livet i jordskjelvet i L'Aquila i 2009.

(NTB)