NORSK BÅT: Det norske skipet Siem pilot berget lørdag formiddag 320 mennesker fra et flyktningeskip i Middelhavet. Foto: KRIPOS / NTB scanpix
NORSK BÅT: Det norske skipet Siem pilot berget lørdag formiddag 320 mennesker fra et flyktningeskip i Middelhavet. Foto: KRIPOS / NTB scanpixVis mer

Italias kystvakt: 3000 mennesker i 14 gummibåter i havsnød i Middelhavet

Den italienske kystvakten koordinerer lørdag aksjoner for å berge opptil 3.000 migranter utenfor kysten av Libya. 18 båter har sendt ut nødsignal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst sju fartøyer er involvert i redningsoperasjonene, deriblant norske Siem Pilot.

Kystvakten anslår at det er mellom 2.000 og 3.000 mennesker i 14 gummibåter og fire andre fartøyer som lørdag har varslet at de er i nød.

Det norske skipet Siem Pilot deltar i en redningsaksjon hvor flere hundre flyktninger er i havsnød utenfor kysten av Libya. De første flyktningene er reddet fra en fiskebåt i havsnød og over i beredskapsskipet Siem Pilot utenfor kysten av Libya.

Blant de første 30 personene som er reddet, er 13 barn.

Norsk båt med Rundt 350 flyktninger befant seg i fiskebåten, melder TV 2. Flere skal befinne seg under dekk. En lettbåt frakter nå mennesker fra fiskebåten til Siem Pilot. Fiskebåten meldte tidligere lørdag morgen at den var i nød. Båten befinner seg like utenfor Libya.

TIL ITALIA: Migranter som ble reddet fra farlige båter ved kysten av Libya ankommer Palermo tidligere denne uka. Foto:
TIL ITALIA: Migranter som ble reddet fra farlige båter ved kysten av Libya ankommer Palermo tidligere denne uka. Foto: Vis mer

- Det er veldig mange nødtelefoner fra kysten av Libya, så det blir en hektisk dag. I utgangspunktet er det likevel denne ene båten, der vi vet det er mange om bord, som er vårt oppdrag, sier styrkesjef på Siem Pilot Lise Dunham til TV 2.

Lasteskipet Siem Pilot kan i utgangspunktet ta imot maksimalt 800 personer, men dersom det er krise, kan det ta imot flere.

Siden juni har Norge bidratt til EUs grensesamarbeid Frontex med beredskapsskipet Siem Pilot, som så langt har berget flere enn 4.300 migranter.
Reddet 60 utenfor Lesvos I de siste døgnene har den norske redningsskøyta «Peter Henry von Koss» reddet rundt 60 mennesker som var i havsnød nær den greske øya Lesvos i Egeerhavet ikke langt fra Tyrkia.

Skøyta tok om bord rundt 60 barn, kvinner og menn fra en overfylt gummibåt som tok inn vann, opplyser Redningsselskapet. Tidligere lørdag morgen varslet selskapet at fartøyet hadde reddet tolv mennesker opp av havet i en redningsoperasjon natt til fredag etter ni timer i vannet. En person ble funnet omkommet.

(NTB)

Migranter i en gummibåt på vei mot den greske øya Kos tidligere denbne uka. Sist uke ankom 21000 flyktninger Hellas. I dag pågår en stor redningsaksjon i middelhavet der 18 båter, 14 av dem gummibåter, har meldt at de er i havsnød. Foto: AFP PHOTO / BULENT KILIC
Migranter i en gummibåt på vei mot den greske øya Kos tidligere denbne uka. Sist uke ankom 21000 flyktninger Hellas. I dag pågår en stor redningsaksjon i middelhavet der 18 båter, 14 av dem gummibåter, har meldt at de er i havsnød. Foto: AFP PHOTO / BULENT KILIC Vis mer
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram