Dårlig dyrevelferd på italienske gårder:

Italias mest populære oster produseres med melk fra avmagrede kyr

Kyrne får ikke være ute, og de bader i avføring i avlukkene sine, hevder den italienske dyrevelferdsgruppen «Compassion in world farming». - Helt uakseptabelt, sier norsk forsker.

KAMPANJEVIDEO: Organisasjonen «Compassion in World Farming» har gitt ut en video som viser behandlingen av kuene som produserer de kjente ostene Parmigiano Reggiano og Grana Padano. Videoen viser kuer som har lite plass og som må vasse i egen avføring. Video: Compassion in World Farming Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Parmesantypene Parmigiano Reggiano og Grana Padano er viktige deler av det italienske kjøkken. De er italienernes mest kjente oster, og populariteten har spredd seg over hele verden.

Nå hevder den italienske dyrevelferdsgruppen «Compassion in world farming» (CIWF) ifølge nyhetsbyrået AFP at osten, som karakteriseres av den salte, men samtidig søte smaken, produseres med melk fra avmagrede og noen ganger halte kyr som ikke får lov til å være ute.

På lørdag utga CIWF en film bestående av klipp fra ni gårder fra det som skal være Posletten i Italia. Sletten, som dekker store deler av nordlige Italia, har landbruk som viktigste næring.

Videoen er en del av en kampanje som heter «ikke på min pasta», som har som mål å oppfordre osteprodusenter til å kreve at melkeleverandørene setter visse krav om retningslinjer for kyrnes dyrevelferd, skriver France24.

Videoen viser ifølge avisa «sjokkerende» forhold for en rekke kyr, som blant annet bader i sin egen avføring.

- Uholdbart

Knut Egil Bøe, professor på institutt for husdyr- og akvakulturkunnskap ved Universitetet i Ås arbeider med forskning og undervisning innenfor termisk, fysisk og sosialt miljø for husdyr. Han har ikke hørt om kampanjen, som for tiden florerer i Italia, men stusser over kyrenes uhygeniske tilstander på gårdene og sier at situasjonen er «uholdbar» og «helt uakseptabel».

- Jeg har ikke hørt om dette, men kyr er dyr som prøver å holde seg rene. De ruller seg normalt sett ikke i sin egen møkk, så at de gjør det i videoen som er offentliggjort betyr at de er i en meget spesiell situasjon. Jeg vet ikke om de gjør dette i forbindelse med at de påfører seg selv fuktighet fordi det er for varmt i låven, men det ligger ikke i deres natur å være skitne, sier han til Dagbladet.

Emma Slawinski, CIWFs kampanjedirektør sier videoen «avslører ulykkeligheten kyrene opplever på gårdene».

- De var ekstremt undervektige, overarbeidede og ble behandlet som melkemaskiner. De led slik at vi kan toppe pastaen vår med ost. Parmesanostene er merket som høykvalitets varer, men det stemmer ikke overens med virkeligheten. Det er på tide å slippe dyrene tilbake på jordene der de hører hjemme, sier hun til AFP.

- Påvirker ikke smaken

En talsmann for produsentene av Parmigiano Reggiano sier at det stemmer at de ikke har god nok dyrevelferd og begrunner det med at «god dyrevelferd ikke påvirker ostens smak eller kvalitet». Likevel spesifiserer han at produsentene fremover skal sørge for å designe et system for å sørge for at et minimum av dyrevelferdsstandarder opprettholdes.

Bøe sier at selv om det er fullt mulig at parmesanens smak påvirkes av dyrevelferden, men at EU har et regelverk som setter klare krav til velferden, og at Italia har et sett regler som de bryter ved å behandle dyrene dårlig.

- Jeg har også vanskelig for å forstå at en ku som sulter skal gi så bedre ost enn en ku som har det godt. Italienske myndigheter må utføre kontroller. EU har et sentralt regelverk som også må følges i Italia. Dyr skal ha nok mat, få nok fysisk aktivitet og godt renhold, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer