Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Italias «pasient én» friskmeldt

38-år gamle Mattia er friskmeldt etter en måned på sykehus.

FRISKMELDT: Mens Italia kjemper en tapper kamp mot coronaviruset, kommer det en gladmelding fra landet. Nå er mannen som har vært ansett som «pasient null» friskmeldt. Foto: NTB Scanpix
FRISKMELDT: Mens Italia kjemper en tapper kamp mot coronaviruset, kommer det en gladmelding fra landet. Nå er mannen som har vært ansett som «pasient null» friskmeldt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den italienske maratonløperen Mattia (38) antas å være «Pasient én» i Italia, altså den første lokale smittesprederen i landet.

Han antas å ha blitt smittet av en venn som hadde vært på reise i Kina.

En måned etter at han ble innlagt på sykehus i kritisk tilstand, er han nå friskmeldt. Det melder flere italienske aviser.

18 dager i respirator

Mattia oppsøkte det lokale sykehuset i byen Lodigiano i Nord-Italia den 14. februar, men ble sendt hjem av legene to ganger før han fikk påvist coronasmitte.

Legene trodde nemlig ikke at 38-åringen kunne ha fått viruset siden han ikke hadde vært i Kina.

I løpet av seksdagersperioden det tok fra Mattia oppsøkte sykehuset for første gang til han fikk påvist viruset, hadde han smittet 13 personer. Blant dem var hans gravide kone, en venn han jogget med, to leger, fastlegen hans, og tre eldre personer han traff på en pub.

Boris Johnson: - Bli hjemme! Vis mer

Maratonløperen endte opp med å ligge 18 dager på intensivavdeling med respirator. I løpet av denne perioden ble han flyttet til et større sykehus, ettersom situasjonen hans ble regnet som kritisk.

9. mars kunne kan endelig puste selvstendig, ifølge den italienske avisa Leggo, noe han omtaler som «den enkleste og vakreste tingen».

- Jeg var heldig som fikk behandling. Nå er sykehusene fulle. Av den grunn er det viktig å ikke ha kontakt med andre mennesker, advarer han.

Friskmeldingen kunne ikke passet bedre. Om få dager blir han nemlig far.

Et skår i gleden er likevel at faren hans døde av Covid-19 i forrige uke. Det meldte lokale medier, ifølge NTB. Faren bodde i en av byene i Lombardia der utbruddet i Italia startet.

Uvisst smitteforløp

Italia er landet i verden med flest dødsfall som følge av viruset, selv om Kina har hatt flere smittetilfeller.

På landsbasis er over 63 000 smittet, mens antallet døde nå har oversteget 6000. Aller verst er det i Lombardia-regionen, som omtales som «Italias Wuhan».

Lørdag kveld annonserte statsminister Giuseppe Conte at alle ikke-nødvendige bedrifter i landet var nødt til å stenge.

Conte la til at det vil ta tid før man ser effekten av de strenge tiltakene.

- Dette er den vanskeligste krisen som landet har opplevd siden etterkrigstida. De mange medborgernes dødsfall er en smerte som fornyes hver dag.

Selv om Mattia har vært regnet som pasient én har leger likevel mistenkt at viruset var i landet før Mattia ble smittet, og at noen pasienter som døde av lungebetennelse i fjor høst, kan ha hatt coronaviruset.

Hele Norges coronakart