Italias statsminister frykter ydmykelse

Trusler fra Silvio Berlusconis støttespillere.

BRÅKMAKER: Den tidligere italienske presidenten Silvio Berlusconi skaper hodebry for Italias statsminister. Foto: Massimo Percossi/AP
BRÅKMAKER: Den tidligere italienske presidenten Silvio Berlusconi skaper hodebry for Italias statsminister. Foto: Massimo Percossi/APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Enrico Letta og president Giorgio Napolitano møtes fredag i et forsøk på å unngå en regjeringskrise.

Berlusconis støttespillere truet tidligere i uken med å trekke seg fra regjeringssamarbeidet dersom den tidligere statsministeren mister plassen sin i senatet i Roma.

Letta ber nå sentrum-høyre-fraksjonen avklare om den kommer til å støtte koalisjonen eller ikke. Han ser for seg en ydmykelse.

- Ikke for meg personlig, men for Italia, sa han i New York torsdag før han vendte kursen mot krisemøter hjemme i Roma.

- Jeg ønsker at en avklaring skal skje foran det italienske folk.

Senatskamp Berlusconi er dømt for skattesvindel, og i oktober skal en komité i nasjonalforsamlingen ta stilling til om mediemogulen bør miste plassen i senatet.

Det er da støttespillerne hans har fremmet nye trusler om å trekke partigruppen fra regjeringen og dermed frata den flertallet. Hvor konkrete truslene er, er uklart. De har allerede vært fremmet noen ganger.

- Med trusler fram og tilbake svekker det dessverre en balanse som allerede var vanskelig, sier Luigi Zanda i Lettas parti til avisen Corriere della Sera.

Foruroligende, er ordet president Napolitano bruker om utspillene fra Berlusconis støttespillere. Om regjeringen faller, er det han som må prøve å få til en ny koalisjon eller erklære nyvalg.

- Det er ikke mindre foruroligende om målet med en slik handling er å øve press på meg for å erklære nyvalg, sier presidenten.

Skjør Koalisjonen av Lettas Demokratiske parti, Berlusconis Frihetens folk og sentrumspolitikere kom i stand etter et uklart valgresultat i februar.

Italia står i en svært presset økonomisk situasjon. Regjeringen skulle etter planen vedta viktige tiltak fredag som kan være med på å få ned det statlige underskuddet. Eurosonens tredje største økonomi sliter med en seig resesjon, stor gjeld og høy arbeidsledighet og trenger en handlingskraftig regjering.

Den stadige frykten for regjeringskaos hjelper ikke i en vanskelig situasjon. Spenningene i regjeringen har allerede forsinket reformer gjennom uker med tautrekking.

(NTB)