Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Italias statsminister går av

Taper maktkampen mot partikollega.

GÅR AV:  Italias statsminister Enrico Letta (til høyre) går av som statsminister. Hans arvtaker blir trolig Matteo Renzi (til venstre): Fotot: AFP PHOTO
GÅR AV: Italias statsminister Enrico Letta (til høyre) går av som statsminister. Hans arvtaker blir trolig Matteo Renzi (til venstre): Fotot: AFP PHOTO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Italias statsminister Enrico Letta sier at han går av fredag, under ti måneder etter at han ble statsminister.

Han blir trolig erstattet av partifellen Matteo Renzi.

Letta har kjempet for sitt politiske liv helt siden ambisiøse og karismatiske Renzi ble valgt til ny partileder i PD med stort flertall i desember. Torsdag ettermiddag møttes lederkomiteen i regjeringspartiet.

De bestemte at Letta ikke lenger har partiets støtte, under ti måneder etter at han ble statsminister. Renzis forslag om endringer i regjeringen fikk 136 stemmer. Bare 16 stemte mot.

Enrico Letta har blitt kritisert for mangel på energi og evne til å ta skikkelig tak i jobb nummer én i Italia: økonomien.

Det er kritikk også Renzi har fremmet i eurosonens tredje største økonomi.

Ungdomsledigheten i landet ligger på hele 40 prosent. Og Italias offentlige gjeld er på over 16 600 milliarder kroner og utgjør over 130 prosent av brutto nasjonalprodukt.

39 år gamle Renzi blir i så fall Italias fjerde statsminister på fire år, men det største problemet hans er at han blir den tredje statministeren i rekka som ikke har gått til valg. Firenze-ordføreren sitter ikke engang i Parlamentet.

Han kommer til å bli svært sårbar for anklager om demokratisk underskudd.

- Dette er en veldig farlig operasjon fra Renzi, både for landet og ham sjøl, sier Giovanni Toti, som var rådgiver for tidligere statsminister Berlusconi, til nyhetsbyrået Reuters.

- Han skulle være outsideren som skulle fornye PD. Så snart han nå kommer nærmere makta, oppfører han seg akkurat som alle de andre, mener han.

(NTB)

Hele Norges coronakart