Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Italias statsminister kan bli veltet av sine egne

Italias statsminister Enrico Letta blir igjen utfordret. Denne gang av en 39 år gammel ordfører fra egne partirekker.

UTFORDRER: Lederen for Demokratisk Parti (PD), Matteo Renzi, fra et ordskifte i det statlige fjernsynet RAI. Han er ordfører i Firenze. Utfordrer han nå statsminister Enrico Letta? Foto:  REUTERS / Scanpix / Remo Casilli
UTFORDRER: Lederen for Demokratisk Parti (PD), Matteo Renzi, fra et ordskifte i det statlige fjernsynet RAI. Han er ordfører i Firenze. Utfordrer han nå statsminister Enrico Letta? Foto: REUTERS / Scanpix / Remo Casilli Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enrico Letta har vært statsminister i under ti måneder. Han har allerede rukket å overleve ei regjeringskrise, og nå truer også en indre maktkamp i hans eget parti, Demokratisk Parti (PD), med å felle ham.

Letta blir kritisert for ikke å vise handlekraft og for ikke å reformere den italienske økonomien raskt nok. Også innad i en svært skjør regjeringskoalisjon er det nå medlemmer som åpent tar til orde for den nye partilederen i PD, Matteo Renzi, som ny statsminister.

- PD har hovedansvaret for å gi landet en regjering, og Matteo Renzi har energien og kraften til å endre, sa Andrea Romano i koalisjonspartiet Scelta Civica til fjernsynskanalen SkyTG24 tidligere i uka.

Opp og fram 39 år gamle Renzi er ordfører i Firenze og på vei opp og fram i italiensk politikk. Han ble valgt til PD-leder med stor støtte i desember og har kritisert regjeringa for manglende handlekraft i et presset Italia.

- Det gjenstår å se om regjeringas batterier kan lades, eller om de må skiftes, har han uttalt, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Han har imidlertid også sagt han ikke vil lede noen regjering uten valg først, og ifølge nyhetsbyrået DPA er det lite som tyder på at Italias president, Giorgio Napolitano, har lyst å utskrive nyvalg.

Trenger støtte Om Renzis heiagjeng får organisert nok støttespillere, kan imidlertid Letta miste støtten innad i partiet allerede torsdag. Uten støtte kan statsministeren bli tvunget til å trekke seg, og italienske medier spekulerer på om Renzi blir bedt om å danne ny regjering allerede til helga.

Men Renzi kan også velge å stille seg bak Letta på torsdagens møte, og italiensk politikk preges av spekulasjoner og rykter om hva som kan skje de neste par dagene.

Mandag kalte president Napolitano Renzi inn til møte, og dagen etter var det Lettas tur. «Regjeringas utsikter» og «avgjørelser som vi må ta», var blant samtaleemnene, sa Letta etter møtene.

Ustabilitet Letta har avvist at det er aktuelt å trekke seg. I stedet varsler han at koalisjonsregjeringa skal legge fram en omfattende plan for den italienske økonomien.

Om han klarer å vinne gehør for den planen, kan han fortsatt ha ei framtid i italiensk politikk. Om Letta må vike plass for Renzi, får Italias sin fjerde statsminister på fire år.

I EU gleder man seg ikke over ny usikkerhet i Roma. Politisk ustabilitet er blant årsakene til at finansmarkedene har manglet tiltro til euro-områdets tredje største økonomi.

(NTB)

Hele Norges coronakart