Italienere bruker mer på is enn bistand

Og Tyskland bruker mer på damesko. Se hvor høyt de rike landene prioriterer bistand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Denne uken er det duket for G8-møte i den tyske byen Heiligendamm. Rundt to år etter at de i Gleneagles vedtok å doble den samlede bistanden til verdens fattige, er målet langt fra nådd.

U2s Bono og Live 8-general Bob Geldof var fornøyde, og Nigerias president omtalte møtet som en suksess. Lederne av landets rikeste land ble enige om å øke bistanden med 300 milliarder kroner, og 18 afrikanske land skulle få gjelden sin slettet. Stemningen var god, og verden snakket og politikerne lyttet, mente Bono.

Og kanskje lyttet de, men to år senere er tallenes tale en smule mindre positiv.

Italia, som lovte å øke sin bistand til 9,5 milliarder dollar, eller 57 milliarder kroner, i året, ligger lengst unna målet. 48,6 milliarder kroner unna, for å være presis. De har ikke bare unnlatt å øke sitt bistandsbudsjett, de har kuttet det - med 30 prosent.

Frankrike ligger 45,6 milliarder kroner under målet, og Tyskland ligger fortsatt under, trass Angela Merkels løfte om bistandsløft sist fredag. Det viser en oversikt fra den ideelle organisasjonen Oxfam.

Dette er svimlende tall, og for dem som ikke har begrep om hva de betyr, har Oxfam satt det hele i perspektiv.

Sko slår bistand

Årlig bruker italienere mer penger på iskrem enn det regjeringen deres gir til verdens fattige, skriver britiske The Independent.

Tyske kvinner bruker mer på sko, og briter bruker dobbelt så mye på vin og sjampanje enn det regjeringen deres bruker på bistand. Det franske bistandsbudsjettet er lavere enn det samlede beløpet kvinnene i landet bruker på parfyme, og i USA gir regjeringen mindre til verdens fattige enn overskuddet til ett av oljeselskapene i landet, ExxonMobil.

MER IS ENN BISTAND: Italienere bruker mer penger på is i året enn det landets regjering gir i bistand. Foto: SCANPIX
MER IS ENN BISTAND: Italienere bruker mer penger på is i året enn det landets regjering gir i bistand. Foto: SCANPIX Vis mer

Canadiere bruker mer på øl, og japanere mer på luksusvarer enn det bistandsbudsjettet i landene har å rutte med. Russland, det siste av G8-landene, offentliggjør ikke sine bistandsbudsjett.

Trass løftene fra Gleneagles falt den globale bistanden i 2006, for første gang på 10 år.

- Dette er svært skuffende, sier Lord Jay of Ewelme, arkitekten bak avtalen fra Gleneagles, til Independent.

Daværende Sir Michael Jay var Tony Blairs representant under forhandlingene i forkant av møtet. Han peker på at bistanden sank i 2006 fordi 2005 var et svært godt år, og at sletting av ulands-gjeld ikke er medregnet. Men han mener likevel at tallene er for dårlige.

Kamp mot AIDS

Trass forsømmelsen av enkelte løfter er det flere positive utfall av G8-møtet i Gleneagles. Takket være kutt i ulandsgjeld, som hittil er på 228 milliarder kroner, er det nå gratis legehjelp på landsbygda i Zambia, i Ghana er det gratis utdannelse for alle barn, og i Malawi er de i gang med å utdanne 4000 lærere i året.

Gleneagle-møtets løfter til bekjempelse av AIDS har også gitt gode resultater, med en tidobling av antall HIV-positive afrikanere på medisiner. Fortsatt er det kun en firedel av de som trenger behandling som får det, men utviklingen er i det minste positiv. Den reddet livet til rundt 250 000 mennesker i fjor, mener Oxfam.

Organisasjonen oppfordrer til å fortsette de prosjektene som gir resultater. Om G8-landene ga det de lovte i Gleneagles kunne ytterligere 500 000 menneskeliv vært reddet, mener Oxfam.

Italienere bruker mer på is enn bistand

Den norske bistanden er relativt høy, sammenlignet med andre land. I fjorårets statsbudsjett var det bevilget nærmere 18,5 milliarder kroner til bistand. Men så er Norge også rikt, og det private forbruket er høyt.

I fjor handlet vi for 295 milliarder kroner, og det vi bruker på skjønnhetsprodukter er i seg selv et lite bistandsbudsjett. 13 milliarder bruker nordmenn på utseende i året. Nordmenn shopper som aldri før, og bader i champagne, som Dagbladet.no skrev i går.

Les mer om det nyrike Norge her.

G8: Tysklands Angela Merkel tar imot deltakerne til årets G8-møte. Her Canadas statsminister Stephen Harper (t.v) og EU-kommisjonens leder, portugisiske Jose Manuel Barosso.
DEMONSTRERER: G8-møtet møtes som vanlig med store protester. Her er demonstranter i Rostock, Tyskland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer