60 000 KAN MISTE JOBBEN: Fiats direktør, Sergio Marchionne, mener at hele den italienske bilindustrien, og med den i overkant av 60 000 jobber, står i reell fare for å gå under hvis ikke landets regjering griper inn med en økonomisk hjelpepakke.  Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
60 000 KAN MISTE JOBBEN: Fiats direktør, Sergio Marchionne, mener at hele den italienske bilindustrien, og med den i overkant av 60 000 jobber, står i reell fare for å gå under hvis ikke landets regjering griper inn med en økonomisk hjelpepakke. Foto: AFP PHOTO/SCANPIXVis mer

Italienere får 13 000 kroner for å kjøpe ny bil

Desperate tiltak for å redde europeisk bilindustri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 I Tyskland og Storbritannia faller bilsalget med mellom 20 og 30 prosent, mens den italienske bilindustrien endelig kan se fram mot en sårt tiltrengt redningspakke.

Regjeringen i Italia har bestemt seg for å trå hjelpende til i en tid da landets bilindustri sliter i tung motbakke, opplyser en kilde som står Berlusconi-regjeringen nær.

Bilsalget i Italia falt med 13 prosent i fjor og nedgangen vil trolig bli på 17 prosent i år.

Nyhetsbyrået AGI melder at redningspakken beløper seg til 2 milliarder euro, om lag 17,5 milliarder kroner.

Pakken inneholder ordninger der italienere kan få 1 500 euro, drøye 13 000 kroner, for å bytte inn sin gamle bil i en ny modell.

Avgiften på kjøp av bilutstyr til mer enn 10 000 euro skal også reduseres med 20 prosent.

Tidligere har det versert rapporter i italiensk media om at en eventuell redningspakke ville bli på drøye 1 milliard euro.

Verdien av aksjene til italiensk bilindustris flaggskip, Fiat, steg med mer enn 5 prosent da nyheten om redningspakken ble kjent.

Audi-salget faller

I Tyskland melder Volkswagen-eide Audi at salget i januar i år sank med 28 prosent sammenlignet med samme måned i fjor, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Audi har hittil unnsluppet de verste ringvirkningene av finanskrisen, men salgssvikten i januar var på cirka 56 000 biler.

På tross av nedgangen planlegger Audi å presentere seks nye modeller i løpet av det neste halve året.

Kilder i Volkswagens hovedkvarter i Wolfsburg opplyser at den totale nedgangen for bilprodusenten i 2008 vil bli på om lag 20 prosent.

Volkswagen eier også bilmerkene Seat og Skoda.

Britisk nedgang

Foreningen for bilprodusenter og bilforhandlere (SMMT) melder samtidig at det i januar ble innregistrert 30,9 prosent færre nye biler i Storbritannia sammenlignet med samme periode i fjor.

- Det er et tydelig behov for å stimulere etterspørselen etter nye biler i Storbritannia. Motorindustrien ber myndighetene om å sette i verk tiltak, slik det er blitt gjort i andre land, sier SMMT-sjef Paul Everitt til BBC.

Everitt påpeker at myndighetene i Portugal, Tyskland og Østerrike allerede har rakt ut en hjelpende hånd til sine respektive bilprodusenter.

Russisk fabrikk stanset

Russlands største bilprodusent så seg fredag tvunget til å stanse produksjonen på grunn av mangel på bildeler, melder nyhetsbyrået AP.

OAO AvtoVAZ, som blant annet lager Lada, har stor gjeld hos en rekke leverandører som nå forlanger kontant betaling.

Det russiske bilsalget er langt på vei halvert etter at finanskrisen satte inn i fjor høst. Før krisen ble det solgt 50-60.000 nye biler i Russland i måneden. I januar var tallet nede i 29 000.

I Sverige presenterte Volvo et underskudd på vel 2,5 milliarder kroner for fjerde kvartal i fjor.

Analytikere hadde spådd et overskudd på 231 millioner.

(NTB)