Italienerne skyr det røde kjøttet

Salget av rødt kjøtt har falt med 70 prosent i Italia, siden frykten for kugalskap rammet landet for fullt i januar. Så vel italienske bønder som turistnæringen frykter nå en økonomisk katastrofe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foreløpig er det slakter'n på hjørnet og supermarkeder med egne kjøttdisker som har merket mest til frykten for den dødelige Creutzfeldt-Jakobs sykdom. Men restauranter og hoteller vil trolig også bli rammet hardt, når turistsesongen setter inn for fullt til våren.

Italienske forbrukere merker også utbruddet av storfesyken BSE, populært kalt kugalskap, direkte på pungen. For prisene på svinekjøtt har steget med 25 prosent og prisene på kylling og annet fjærfe med hele 50 prosent.

Det italienske kjøpmannsforbundet Conferescenti krever nå at skatte- og avgiftsnivået i storfenæringen nå fryses fast i seks måneder. Dette er nødvendig for at næringen skal kunne komme seg på beina igjen, het det i en rapport som ble lagt fram fredag.

Italienske veterinærmyndigheter har til nå testet 11.333 dyr for BSE, og funnet ett dyr som var smittet. Men dette har vært nok til å få italienerne til å sky den berømte t-beinsteika bistecca fiorentina og andre biffprodukter.

(NTB)