AVLYTTET TELEFONENE NSA skal ha avlyttet alt av telefoner inn og ut av stedet der kardinalene ble holdt samlet da en ny pave skulle velges i år. Argentineren, Jorge Mario Bergoglio, ble til slutt valgt som ny pave. Foto:  REUTERS / Osservatore Romano / NTB Scanpix
AVLYTTET TELEFONENE NSA skal ha avlyttet alt av telefoner inn og ut av stedet der kardinalene ble holdt samlet da en ny pave skulle velges i år. Argentineren, Jorge Mario Bergoglio, ble til slutt valgt som ny pave. Foto: REUTERS / Osservatore Romano / NTB Scanpix Vis mer

Italiensk avis: USA spionerte på pave Frans (76)

- Vi har aldri hørt noe om dette, sier Vatikanet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): USAs militære etterretningstjeneste NSA skal ha avlyttet pave Frans (76) før og under tida da han tok over etter pave Benedikt XVI i mars i år.

Det er den italienske ukeavisa Panorama som kommer med avsløringene. Biskoper og kardinaler skal være blant de avlyttede, ifølge den engelske avisa The Telegraph.

NSA anklages for å ha avlyttet telefonsamtaler til og fra stedet der kardinalen, hvis egentlige navn er Jorge Mario Bergoglio (76), holdt til sammen med andre kardinaler fram til argentineren ble valgt som ny pave, den 13. mars.

- Har aldri hørt om dette Vatikanet skal ikke ha visst om den påståtte avlyttingen.

- Vi har aldri hørt noe om dette, og vi har ingen bekymringer rundt dette, sier Vatikanets talsmann, Federico Lombardi.

Informasjonen som ble samlet inn fra telefonsamtalene skal ha blitt delt inn i ulike kategorier, deriblant «ledelse», «trusler mot finansielle systemer», «menneskerettigheter» og «utenrikspolitiske formål», gjengir The Telegraph.

- Ikke autorisert Avsløringene kommer som følge av at USA angivelig avlyttet flere titalls millioner samtaler på to måneder. Det er antatt at også pave Benedikt XVI ble avlyttet i hans siste uker som pave, ifølge avsløringene.

NSA avviser påstandene, og sier de «ikke er autoriserte til å gjøre slik» og at «det må gå gjennom retten», skriver The Telegraph om avsløringene.

I den siste tida har det kommet sterke anklagelser mot etterretningstjenesten.

- Norge ble overvåket Den tyske forbundskansleren Angela Merkel skal også ha blitt avlyttet av USA i flere år. Til sammen skal 35 verdensledere ha blitt avlyttet.

Under de tidligere NSA- og Snowden-avsløringene har det aldri vært snakk om at Norge kan ha vært et mål for avlytting. Likevel, med de nye avsløringene, kan det hende at norske statsledere har vært blant de overvåkede.

Journalisten Glenn Greenwald har tidligere fortalt til Dagbladet at han har Snowden-dokumenter som viser at Norge også ble avlyttet av NSA.

- Men foreløpig vet jeg ikke hvor sensitive dokumentene er, eller om de gjelder både personer og norske selskaper, fortalte Greenwald.

- Vet ikke om overvåket Statsminister Erna Solberg (H) reagerte kraftig på nyheten.

- Jeg mener at det ikke er akseptabelt at allierte land driver etterretning mot hverandres politiske ledelse. Norge og USA er nære allierte og har et tett samarbeid innen etterretning. Dette samarbeidet er av stor betydning for begge land.

- Det er viktig at det ikke skapes mistillit eller uro i dette viktige samarbeidet. Jeg har ikke kunnskap om jeg har vært overvåket, heter det i en pressemelding fra statsministerens kontor.

<strong>BLE VALGT:</strong> Pave Frans, Jorge Mario Bergoglio, ble 13. mars i år valgt til ny pave. Han skal ha blitt overvåket i hele den perioden, hevder ny rapport. Foto: REUTERS / Osservatore Romano / NTB Scanpix
BLE VALGT: Pave Frans, Jorge Mario Bergoglio, ble 13. mars i år valgt til ny pave. Han skal ha blitt overvåket i hele den perioden, hevder ny rapport. Foto: REUTERS / Osservatore Romano / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer