I ROSSANO:  Den 22 uker gamle babyen skal ha blitt etterlatt av legene for å dø i den italienske byen Rossano. Kart: Google
I ROSSANO: Den 22 uker gamle babyen skal ha blitt etterlatt av legene for å dø i den italienske byen Rossano. Kart: GoogleVis mer

Italiensk baby overlevde 20 timer etter abort

Ble etterlatt av legene for å dø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det 22 uker gamle spedbarnet døde dagen etter på intensivavdelingen i morens hjemby Rossano sør i Italia.

Moren gikk gjennom en abort etter at ultralydundersøkelser tydet på at barnet var funksjonshemmet. Barnet overlevde imidlertid inngrepet og ble etterlatt av legene for å dø, skriver The Telegraph.

Rundt 20 timer senere oppdaget sykehuspresten som var gått for å be for gutten, at barnet fortsatt var i live. Gutten var bare pakket inn i et laken og navlestrengen var fortsatt på kroppen, men barnet pustet og beveget seg.

Presten slo alarm og barnet ble brakt til prematuravdelingen på nabosykehuset Cosenza, hvor han døde morgenen etter.

Etterforskes som drap Politiet i Italia etterforsker nå saken som drap. Etter italiensk lov er legene forpliktet til å forsøke å redde barn hvis de overlever abort.
Italienske myndigheter vurdere også å granske sykehuspersonellets handlinger.

- Helseministeren vil sende inspektører til sykehuset for å undersøke hva som virkelig skjedde. De vil se om Lov 194, som forbyr abort når det er en mulighet for at fosteret vil kunne leve uavhengig av moren, og tillater det bare når mors liv er i fare, er brutt, heter det i en pressemelding fra helsedepartementet.

Videre heter det at hvis det som nå er kommet fram er korrekt så vil dette være en overlagt handling. Legene har da forlatt et prematurt barn, sannsynligvis med en form for funksjonshemming, uten noen grad av menneskelig medfølelse og i strid med en hver akseptert medisinsk praksis.

- Vi må huske at gutten, straks den er født, er en italiensk statsborger som alle andre og har rett på samme rettigheter som andre, inkludert helserettigheter, skriver Eugenia Roccella, talskvinne for helseministeren i meldingen.

Saken vekker stor oppstandelse i Italia, hvor det er det andre fosteret som overlever en abort på tre år.

I det andre tilfellet overlevde et barn i tre dager etter en abort i 22 uke.

Siden 1978 har selvbestemt abort vært tillatt i Italia de første tre månedene av svangerskapet. Etter dette er abort kun tillatt under spesielle omstendigheter som funksjonshemming. Myndighetene vil undersøke hvordan loven fungerer, skriver The Telegraph.

Vil ikke skje i Norge Som i Italia er selvbestemt abort i Norge lov til og med uke 12. Etter dette må saken avgjøres av en nemnd.

- I Norge er abortloven så klart definert og underlagt så strenge rammer og betingelser at noe slikt som dette ikke ville kunne skje. Etter uke 18 vil abort bare være tillat hvis man vet sikkert at barnet ikke kan overlevde, for eksempel hvis det er født uten hjerne, sier professor Tore Henriksen Ved Kvinne- barn klinikken på Rikshospitalet til Dagbladet.

Han stiller spørsmål ved om barnet virkelig var 22 uker gamelt.

- Uten at jeg kjenner til saken fra Italia så er mitt umiddelbare spørsmål, hvor sikre er det på at barnet var 22 uker gamelt? Vi vet jo hvor usikkert dette kan være. Kanskje var det to-tre uker eldre. Fra uke 24-25 så kan de overleve. Så og si alle barn som er født før uke 23 vil ikke overleve, i dette tilfellet så er det spesielt siden barnet også har overlevd en abort, påpeker han.