Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Italiensk far og sønn skulle bekjempe krypskyttere - ble drept av kolleger

- Parkvokterne så bevegelser i krattet, hørte stemmer og åpnet ild.

DREPT: To italienere som jobbet frivillig med å bekjempe ulovlig jakt på elefanter i nasjonalparken Mana Pools i Zimbabwe, ble drept søndag - da de selv ble mistenkt for å være krypskyttere. Bildet viser en elefant i Mana Pools. Foto: Lorne Resnick / AGE / NTB Scanpix
DREPT: To italienere som jobbet frivillig med å bekjempe ulovlig jakt på elefanter i nasjonalparken Mana Pools i Zimbabwe, ble drept søndag - da de selv ble mistenkt for å være krypskyttere. Bildet viser en elefant i Mana Pools. Foto: Lorne Resnick / AGE / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Italienske Claudio Chiarelli og hans sønn Max ble skutt og drept av en parkvokter i nasjonalparken Mana Pools i Zimbabwe, melder nyhetsbyrået Reuters

De to hadde meldt seg til å jobbe frivillig i kampen mot krypskyttere for anti-krypskytterne i Zambezi Society, som patruljerte i Mana Pools søndag, opplyser lokale myndigheter. 

Åpnet ild De to mennene var del av en gruppe på ni som hadde blitt sendt ut for å avlaste voktere som hadde vært ute på patrulje i et døgn, da de ved en feiltagelse selv ble oppfattet som krypskyttere. 

- Parkvokterne så bevegelser i krattet, hørte stemmer og åpnet ild. Ved et uhell skjøt og drepte de begge to på stedet, opplyser myndighetene. 

Nasjonale myndigheter etterforsker nå hendelsen. Den italienske ambassaden i hovedstaden Harare bekrefter dødsfallene, og opplyser at Claudio Chiarelli var en erfaren jeger og safari-guide. Han bosatte seg i Zimbabwe i 1982, og hans sønn Max ble også født i landet, ifølge ambassaden. 

- Det virker som om det var en ulykke. Vi er i kontakt med utenriksdepartementet i Zimbabwe, og venter på en offisiell rapport, sier en anonym ambassadeansatt til Reuters. 

Mana pools er en 2 500 kvadratkilometer stor nasjonalpark i nedre del av Zambezielven i Vest-Zimbabwe. Parken er listet opp som et verdensarvsted, ifølge Store norske. 

Cyanidforgifter elefanter Landet har de siste årene trappet opp sin kamp mot krypskyttere. I 2013 ble det oppdaget at krypskyttere i Hwange nasjonalpark i Zimbabwe benyttet seg av en ny taktikk.

Elefanter blir cyanidforgiftet når de drikker av vannhullene i nasjonalparken, som også er et yndet turistmål. Krypskytterne forgifter drikkevannet til elefantene, som etter kort tid dør av det giftige stoffet.

Krypskytterne har dermed en enkel jobb med å forsyne seg med det verdifulle elfenbenet, mens den giftige elefantskrotten blir liggende igjen til ådseletere - som også blir rammet av cyaniden.

Den gang ble det anslått at hele 300 elefanter hadde blitt cyanidforgiftet. Det er i så fall det mest alvorlige angrepet på elefanter i det sørlige Afrika på 25 år.

Historisk Ifølge WWF drepes det fire elefanter i timen i Afrika. Mellom 2011 og 2013 ble hele 20 000 elefanter drept årlig, viser en rapport fra FN. De fleste må bøte med livet for å forsyne det øst-asiatiske markedet med støttenner

- Ulovlig handel med truede dyrearter er en av verdens største økonomiske kriminaliteter, med bånd til våpen- og narkotikahandel og terrorgrupper. Hvert år blir minst 22 000 afrikanske elefanter drept av krypskyttere, sa Nina Jensen, generalsekretær i WWF-Norge til Dagbladet i juni i fjor

FNs hovedforsamling vedtok i fjor sommer en historisk resolusjon for å styrke innsatsen mot krypskyting og ulovlig handel med truede dyrearter. 

Vedtaket ble gjort i kjølvannet av at løven Cecil ble drept av en amerikansk tannlege i Zimbabwe. Saken vekket avsky over store deler av verden. 

- Som de fleste mennesker i verden er vi opprørte over hva som skjedde med denne stakkars løven. Jakt er delvis lovlig, dels ulovlig og det er denne resolusjonen som skal bekjempe de ulovlige delene av jakt, sa Tysklands FN-ambassadør Harald Braun den gang.

FN-resolusjonen som ble vedtatt i juli i fjor oppfordrer land til å «ta avgjørende skritt på nasjonalt nivå for å forebygge, bekjempe og utrydde ulovlig handel med dyr, både på tilbuds- og etterspørselssiden».