Italiensk gissel drept

Militante irakere har tatt livet av 56 år gamle Enzo Baldoni som de tidligere hadde truet med å henrette dersom Italia ikke trakk sine tropper ut av Irak, meldte tv-stasjonen Al-Jazeera tidlig fredag, iraksk tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tv-kanalen oppga å ha mottatt en video som angivelig viste Baldoni bli tatt av dage, men ville ikke kringkaste den av fintfølelse overfor sine seere, sa kanalens talsmann, Jihad Ballout, i følge AP.

- Å dømme fra opptaket vi har fått ser det ut til at gisseltakerne har gjort alvor av sin trussel om å drepe gisselet sitt, sa Ballout.

Den italienske avisen La Repubblica skriver at journalisten skal ha blitt drept av en kule fra et skytevåpen.

Italias president Silvio Berlusconi fordømmer drapet som barbarisk, men vil fortsatt stevne fram med samme kurs i Irak.

- Det finnes ikke ord for å beskrive denne umennesklige handlingen som med én bevegelse utsletter hundreårs sivilisasjon for å bringe oss tilbake til de mørke, barbariske tider, sa Berlusconi i en uttalelse like etter at draps-budskapet var overbragt.

Første jobb i Irak

Baldoni, fra regionen Umbria i Nord-Italia var opprinnelig reklamearbeider av yrke. Av kolleger beskrives han som eventyrlysten, men ingen ren spenningssøker. Han arbeidet som frilanser for den italienske ukeavisa Diario. Ifølge AP var det på sin første jobb-tur i Irak at han forsvant på veien mellom Bagdad og Najaf 19. august. Et italiensk fjernsynsteam og flere utsendinger fra Røde Kors valgte å gjøre vendereis, mens Baldoni fortsatte alene i retning av i den hellige byen Najaf sør for Bagdad, som har vært åsted for harde kamper i nesten tre uker.

En gruppe som kaller seg Iraks islamske hær hevdet å stå bak kidnappingen av den erfarne journalisten, som også arbeidet med en bok med portretter av irakiske soldater og militsmedlemmer, melder NTB.

Fire andre italienere ble tatt som gisler i Irak tidligere i år, og ett av gislene ble drept. De tre andre gislene ble løslatt etter to måneder i fangenskap, angivelig etter at det i all hemmelighet ble betalt 27 millioner kroner i løsepenger for dem.

<B>SKAL VÆRE HENRETTET: Dette bildet fra en video vist av den arabiske nyhetskanalen 24. august, viser Enzo Baldoni som da skal ha vært tatt som gissel. Ultimatumet som ble satt for at journalisten ikke skulle drepes, var at Italia trakk sine tropper ut av Irak i løpet av 48 timer.