Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Italiensk høyesterett: OK for kvinner å lyve til politiet

Så sant det gjelder egen utroskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nå kan italienske kvinner avgi falsk forklaring til politiet - så sant det er for å dekke over egen utroskap. Det er følgen etter en oppsiktsvekkende dom i italiensk høyesterett.

Dette er mildt sagt oppsiktsvekkende i katolske Italia, der man skulle tro rettssystemet ville fordømme snarere enn belønne utroskap.

Men nei, nå har landets høyeste appellrett slått fast at det er OK å lyve om utroskap, så sant det beskytter kvinnens ære, skriver BBC News.

Lånte bort mobilen

Dommen falt i en sak der en 48-årig kvinne fra Toscana, navngitt som Carla, var tiltalt for å ha avgitt falsk forklaring ved å nekte at hun hadde lånt bort mobilen sin til elskeren, som brukte den for å skjelle ut ektemannen hennes, Vincenzo.

Elskeren, Giovanni, ble i laveste rettsinstans, distriktsretten, dømt for utskjellingen av Vincenzo. Carla ble dømt for medvirkning, men anket altså dommen, først til mellominstansen tribunalretten, og så til kassasjonsretten i Roma, motstykket til norsk Høyesterett.

Kassasjonsretten finner at det å ha en elsker er en omstendighet som skader kvinnens ære blant familie og venner. Derfor er det tillatt å lyve om forholdet, selv under en rettslig etterforskning.

Omstridt domstol

Det er ikke første gang kassasjonsretten, som hovedsakelig består av eldre mannlige dommere, har utstedt kontroversielle dommer:

I en tidligere dom slo Italias høyeste rettsinstans fast at en kvinne per definisjon ikke kunne bli voldtatt hvis hun hadde på seg trange dongeribukser, siden buksene ikke kunne tas av uten hennes samtykke.

Denne dommen ble seinere trukket tilbake etter massive protester fra kvinnesaksgrupper.

Det er foreløpig ikke klart om gårsdagens dom innebærer at også menn vil kunne lyve om utroskap.

TRYGG SOM UTRO: Hvis kvinnen på bildet er utro med mannen hun kysser, kan hun etter gårsdagens høyesterettsdom helt trygt lyve til politiet om utroskapet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media