Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Italiensk hulemann (56) er død

Bodde to år og åtte måneder i grotter.

HULEMANN: Sosiologen Maurizio Montalbini (56) døde i dag av et hjerteinfarkt. Her har han nettopp kommet ut av en 235 dagers isolasjon i «Grotta Fredda» i Appenninene. Foto: AP Photo/Sandro Perozzi/Scanpix
HULEMANN: Sosiologen Maurizio Montalbini (56) døde i dag av et hjerteinfarkt. Her har han nettopp kommet ut av en 235 dagers isolasjon i «Grotta Fredda» i Appenninene. Foto: AP Photo/Sandro Perozzi/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Den italienske sosiologen Maurizio Montalbini (56) har tilbrakt to år og åtte måneder av livet i huler. Nå er han død.

Montalbini, som ble studert av NASA og vitenskapsfolk fra en rekke toppuniversiteter verden over, ville granske hvordan sinnet håndterte ekstrem isolasjon.

Kollega Guido Galvagno sier dødsårsaken, hjerteinfarkt, trolig ikke er relatert til eremittilværelsen, melder Associated Press (AP).

Sosiologen sitter på flere verdensrekorder. Sin første, i 1987, fikk han etter å ha tilbrakt 210 dager alene i en hule i Apenninene. Året etter satte han rekord for lengste gruppeopphold: 48 dager under jorda med et internasjonalt team bestående av 14 huleentusiaster.

BLE STUDERT: Vitenskapsmenn og NASA studerte Maurizio Montalbini, for å finne ut hvordan menneskesinnet og -kroppen reagerte på ekstrem isolasjon. Foto: AP Photo/Sandro Perozzi/Scanpix
BLE STUDERT: Vitenskapsmenn og NASA studerte Maurizio Montalbini, for å finne ut hvordan menneskesinnet og -kroppen reagerte på ekstrem isolasjon. Foto: AP Photo/Sandro Perozzi/Scanpix Vis mer

I 1996 og 1997 brøt han sin egen solorekord, etter et 235 dager langt opphold i «Grotta Fredda» i Appenninene. Dette for å studere virkningen av isolasjon på langtveisfarende astronauter.

- Du kan ikke slåss mot isolasjonen, du må bli venner med den, har han sagt.

Montalbini etterlater seg kone og barn.

MUTTERS ALENE: Montalbini hadde ingen kontakt med utenomverden under oppholdene. Foto: EPA/ANSA/CIMINO/Scanpix
MUTTERS ALENE: Montalbini hadde ingen kontakt med utenomverden under oppholdene. Foto: EPA/ANSA/CIMINO/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media