BERGET OPP FRA JUVET:  Her blir båren med den skadde italienske isklatrerer løftet opp fra Juvet i Maristigen på Rjukan i ettermiddag under trygg overvåking av en redningsmann. Helikopteret dro rett videre til Ullevål sykehus i Oslo med klatreren. FOTO: PER FLÅTHE/DAGBLADET:
BERGET OPP FRA JUVET: Her blir båren med den skadde italienske isklatrerer løftet opp fra Juvet i Maristigen på Rjukan i ettermiddag under trygg overvåking av en redningsmann. Helikopteret dro rett videre til Ullevål sykehus i Oslo med klatreren. FOTO: PER FLÅTHE/DAGBLADET:Vis mer

Italiensk isklatrer reddet opp fra fjellhylle

Falt ned like etter 70-års jubileet på Rjukan. Med helikopter til Ullevål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RJUKAN (Dagbladet): Et ambulansehelikopter er på vei fra Rjukan til Oslo universitetssykehus Ullevål med en italiensk fjellklatrer som falt ned fra en islagt fjellvegg ved Krokan i Maristigen på Rjukan tidligere i ettermiddag.

Politiet fikk den første meldingen om klatreulykken klokka 15.20, og da var det fortsatt mye politi og annet mannskap på Rjukan i forbindelse med 70-års jubileet for Vemork-aksjonen tidligere på dagen.

Helikopteret kunne ikke lande i det ulendte terrenget der klatreren lå, men bakkemannskaper kom seg ned med en båre, og fikk festet en helikopterstropp til båren ved 16.45-tiden.

- Mannen er våken, men vi kjenner ikke skadeomfanget. Han er oppe fra juvet og på vei med helikopteret til Ullevål, opplyser operasjonsleder Gisle Småge i Telemark politidistrikt til Dagbladet.
  Det er strålende vintervær på Rjukan i dag, og ulykken skjedde i en isvegg som er en yndet utfordring for klatrere.

- Fikk han nesten i hodet Dagbladet har snakket med en polsk lege, som var først på stedet der italieneren landet.

- Jeg og mine to polske kamerater klatret litt lavere på veggen, og jeg holdt på å få denne klatrereren rett i hodet. Han har fått en hofteskade, men virket til å ha klart seg utrolig bra etter å ha falt om lag 20 meter, sier den polske legen til Dagbladet.

Han vil være anonym. Det er første gang han er på Rjukan for klatre i isveggen, som tiltrekker seg klatrere fra mange land.

Ifølge den polske legen var italieneren i et lag på tre klatrere.

Det er stor aktivitet i isveggen i Maristigen om dagen, og Dagbladet så ni-ti klatrere i aksjon etter at ambulansehelikopteret hadde heist opp den skadde italieneren.