Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Italiensk journalist ber for sitt liv

Den bortførte italienske journalisten Giuliana Sgrena ber i et videoopptak for sitt liv og for at Italia skal trekke sine soldater ut av Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har sett det før. Mange av de vestlige gislene som er blitt drept i Irak har bedt om akkurat det samme i et videoopptak som deres kidnappere har offentliggjort. Onsdagens opptak ble vist gang på gang på italiensk fjernsyn.

- Jeg er redd dette kommer til å ende galt, mumlet Sgrenas far, Franco, etter å ha sett opptaket.

- Jeg bønnfaller dere om å avslutte okkupasjonen. Jeg ber den italienske regjeringen om dette, og ber det italienske folk om å legge press på regjeringen, sier Giuliana Sgrena i videoen, som ikke er datert.

- Alle er fiender

- Alle må trekke seg ut av Irak. Ingen bør dra til Irak lenger fordi alle utlendinger, alle italienere, blir sett på som fiender, ber Sgrena og bryter innimellom ut i gråt.

- Jeg bønnfaller dere om å hjelpe meg. Jeg bønnfaller familien min om å hjelpe meg og alle dem som støttet motstanden min mot krigen og okkupasjonen, gråter Sgrena mens hun holder hendene bedende opp foran seg.

Journalisten er iført grønn skjorte og kneler på gulvet mens hun gjentar oppfordringen om hjelp på italiensk og fransk. Det går ikke fram hvor filmen er laget.

57 år gamle Sgrena jobber for den italienske kommunistiske avisen Il Manifesto og ble bortført ved universitetet i Bagdad 4. februar.

Bøyer ikke av

Italias utenriksminister Gianfranco Fini gjør det imidlertid klart at Italia ikke kommer til å bøye seg for kravet om å trekke landets soldater ut av Irak.

- Regjeringen skal fortsette å gjøre alt den kan for å frigi gisselet, uten at det skal forandre på den politiske, militære eller etterretningsstrategi vi har fulgt til nå, sa han i en uttalelse onsdag.

Italia har rundt 3.000 soldater i Irak. Dette er den fjerde største kontingenten etter den amerikanske, britiske og sørkoreanske.

Sgrena, som er innbitt motstander av det italienske engasjementet i Irak, er i hvert fall den åttende italieneren som er tatt som gissel. En annen journalist, Enzo Baldoni, ble tatt til fange i august i fjor og seinere drept.

Onsdagens opptak er det første som er vist av Sgrena siden hun ble tatt til fange.

(NTB)

KOLLEGER: Sgrenas arbeidskamerater hjemme i Italia ser den hjerteskjærende videoen på fjernsyn.
BER FOR SITT LIV: Gisseltakerne har sendt ut et videoopptak av den bortførte italienske journalisten Giuliana Sgrena.