OPPTØYER: Soldater løper forbi et pansret personellkjøretøy i sentrum av Bangkok onsdag. Foto: REUTERS/SCANPIX
OPPTØYER: Soldater løper forbi et pansret personellkjøretøy i sentrum av Bangkok onsdag. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer

- Italiensk journalist drept i Bangkok

Minst fem mennesker, blant dem en italiensk journalist, ble drept da regjeringsstyrker stormet rødskjortenes barrikader i Bangkok onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Minst fem mennesker, blant dem en italiensk journalist, ble drept da regjeringsstyrker stormet rødskjortenes barrikader i Bangkok onsdag.

De drepte ble funnet inne i leiren til demonstrantene etter at regjeringssoldater i pansrede kjøretøy rykket gjennom barrikadene. Det ser ut til at de døde demonstrantene er blitt skutt, melder nyhetsbyrået Reuters.

Én person skal ha blitt truffet i brystet da han forsøkte å hjelpe en annen demonstrant. Rødskjortene svarte med å skyte tilbake mot soldatene.

Politi- og sykehuskilder i Thailands hovedstad bekrefter at fem mennesker er drept, blant dem en italiensk journalist. Det skal også være flere journalister blant de over 50 som er meldt såret.

- Må overgi seg

En rådgiver for den thailandske regjeringen ber demonstrantene innstendig om å overgi seg.

- Protesten må avsluttes øyeblikkelig, og lederne må overgi seg og stanse volden, sa Korbsak Sabhavasu onsdag.

Han la til at regjeringen fortsatt er åpen for samtaler med rødskjortene dersom de avslutter den langvarige demonstrasjonen i finansdistriktet i den thailandske hovedstaden.

Det antas at om lag 3.000 rødskjorter fortsatt befinner seg i leiren som ble opprettet for seks uker siden. Tidligere sammenstøt og gatekamper har kostet 39 mennesker livet, mens antall sårede har passert 300.

Varselskudd

En talsmann for regjeringen sier militæroperasjonen kommer til å pågå hele dagen og at formålet i denne omgang er å etablere mer robuste sperringer rundt rødskjortenes område.

Kort tid før operasjonen ble satt i verk, brukte soldatene tåregass mot demonstrantene. De skjøt varselskudd og advarte om at de var i ferd med å gå til aksjon.

- Vær vennlig å forlat området øyeblikkelig, lød den klare oppfordringen over høyttalere like utenfor rødskjortenes barrikader.

Noe tidligere sa en av lederne for rødskjortene at demonstrantene måtte gjøre seg klare til å slåss.

- Vi ber alle være forberedt på at de kan gå til aksjon, siden pansrede personellkjøretøyer er i ferd med å rykke fram, sa Nattawut Saikua.

Svart røyk

Andre rødskjorter helte parafin over en tre meter høy mur som utgjør en av de viktigste barrierene rundt leiren. Regjeringsstyrkene svarte med vannkanoner for å hindre at parafinen tok fyr, men etter hvert veltet det likevel svart røyk opp fra barrikaden som i hovedsak består av bildekk.

Regjeringsstyrkenes personellkjøretøyer har maskingeværer montert på taket. Soldatene har på seg finlandshetter og er utstyrt med skjold og håndvåpen. (NTB)