MAFIAPROBLEM: Mafiaen beskyldes for så mangt. I flere perioder, blant annet i 2008, ble de beskyldt for å stå bak søppelkrisa her i Napoli.  Foto: AP Photo / Salvatore Laporta / NTB scanpix
MAFIAPROBLEM: Mafiaen beskyldes for så mangt. I flere perioder, blant annet i 2008, ble de beskyldt for å stå bak søppelkrisa her i Napoli. Foto: AP Photo / Salvatore Laporta / NTB scanpixVis mer

Italiensk mafia fikk millioner fra EU

Italiensk mafia har i en årrekke mottatt millioner av kroner fra EUs landbruksfond gjennom et hull i lovgivningen, viser en kjennelse fra revisjonsretten i Italia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Italiensk lovgiving forbyr folk med kriminelt rulleblad å motta støtte fra fond, men dette gjelder ikke hvis mottakeren får tildelt mindre enn 1,12 millioner kroner.

Den manglende kontrollen av mottakernes kriminelle bakgrunn har ført til at domfelte forbrytere og andre mistenkte som er blitt overvåket av politiet, har vært i stand til å få store beløp utbetalt. De siste 20 årene har det blitt gjennomført utbetalinger selv til fengslede mafiamedlemmer.

- Inntil for to måneder siden hadde vi ikke engang en liste over mafiamedlemmer å sjekke opp imot, sier Giancarlo Nanni, direktør for den italienske regjeringsorganet Agea, som står for fondets utbetalinger i landet.

De italienske dommerne krever nå at over 2 millioner euro blir betalt tilbake til staten.

En av dem som har nytt godt av fondet er Giuseppe Caruso fra Sicilia, som ble dømt for mafiakriminalitet i 1994. Han har mottatt totalt 37 597 euro. En annen er Antonio Piromalli fra Ndrangheta-mafiaen i Sør-Italia. Han har blitt tildelt til sammen 25 720 euro for oliventrærne sine i 2005, 2008 og 2009.

(NTB)