STOR OPERASJON: Dykkere fra den italienske marinen jobber nå med å hente opp døde migranter, som har vært i båten siden den sank for over ett år siden, i april i fjor. Da båten gikk under, antok man at rundt 800 personer druknet. Foto: Marina Militare / Afp / Scanpix 
STOR OPERASJON: Dykkere fra den italienske marinen jobber nå med å hente opp døde migranter, som har vært i båten siden den sank for over ett år siden, i april i fjor. Da båten gikk under, antok man at rundt 800 personer druknet. Foto: Marina Militare / Afp / Scanpix Vis mer

Italiensk marine henter opp minst 300 døde fra fiskebåt

Overfylt fiskebåt sank utenfor Libyas kyst i april i fjor. Først nå hentes de døde opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
KOSTBART: Den italienske marinen har brukt mye tid og penger for å få opp fiskebåten som sank med mange hundre mennesker ombord i april i fjor. Nå skal de døde identifiseres og sendes hjem til familiene sine. Foto: Marina Militare / Afp / Scanpix 
KOSTBART: Den italienske marinen har brukt mye tid og penger for å få opp fiskebåten som sank med mange hundre mennesker ombord i april i fjor. Nå skal de døde identifiseres og sendes hjem til familiene sine. Foto: Marina Militare / Afp / Scanpix  Vis mer

I går, 14 måneder etter at den sank, fant den italienske marinen fiskebåten som gikk ned med hundrevis av migranter ombord utenfor kysten av Libya i april i fjor, skriver The New York Times.

Forliset sjokkerte en hel verden, og gjorde at Europa omsider bestemte seg for å sende båter til Middelhavet for å hjelpe den italienske kystvakten, som hittil hadde følt seg alene om å hjelpe de mange tusen flyktningene og migrantene som stadig var i havsnød i farvannet mellom Libya og Italia.

- Lastet med historier

PÅ BUNNEN AV MIDDELHAVET: Her er fiskebåten avbildet før redningsoperasjonen. Foto: Italian Navy Press Office / Epa / Scanpix 
PÅ BUNNEN AV MIDDELHAVET: Her er fiskebåten avbildet før redningsoperasjonen. Foto: Italian Navy Press Office / Epa / Scanpix  Vis mer

Bare 28 personer overlevde forliset, og et sted mellom 700 og 800 personer ble med båten ned til bunnen av Middelhavet. 169 døde personer ble funnet døde i vannet, mens de andre personene har ligget inne i båtvraket på bunnen av havet i 14 måneder.

Nå er båten dratt inn til land, og rettsmedisinske eksperter vil prøve å få identifisert de mange hundre døde, melder The New York Times.

Det er fremdeles ikke klart hvor mange som druknet i forliset for et drøyt år siden, men Pietro Covino i den italienske kystvakten sier til journalister på Sicilia at skipet «minst har 300 personer» ombord.

- Båten er lastet med historier, ansikter, mennesker. Det handler ikke bare om et antall lik, skrev den italienske statsministeren Matteo Renzi på sin Facebook-side i går.

- Fortjener å bli husket

Redningsoperasjonen koster 9,5 millioner Euro, og har pågått i to måneder. Både roboter og andre undervannsfartøy har vært med i aksjonen. Italienske talspersoner sier at det er flere årsaker til at båten nå er dratt til land: De døde skal bli identifiseres og gis tilbake til familiene sine. I tillegg ønsker italienerne å vise de voldsomme konsekvensene av menneskesmuglingen over Middelhavet.

- Jeg ba marinen om å hente vraket for at vi kan begrave våre brødre og søstre, som ellers ville ha vært på bunnen av havet for alltid. Jeg gjorde det også fordi vi italienere vet verdien av ordet «sivilisasjon», sier statsminister Renzi, og fortsetter:

- De døde migrantene fortjener å bli husket.

Italienske brannmenn frakter nå de døde menneskene fra båten og inn i et stort og kaldt telt på en militærbase på Sicilia. Her vil rettsmedisinske eksperter gjennomføre DNA-prøver og ta bilder av de døde menneskene, sånn at de kan bli gjenforent med familiene sine.

Forventer flere migranter

Kapteinen og besetningen overlevde, og ble pågrepet og arrestert i fjor. Aktor Rocco Liguoro sa at mennene er tiltalt for menneskesmugling og drap. FNs høykommissær for flyktninger mener forliset var «den verste massakren noensinne i Middelhavet».

Foliset skjedde i april i fjor, i et område like ved libyske farvann, 193 kilometer sør for den italienske øya Lampedusa. Båten hadde med seg flyktninger og migranter fra Algerie, Egypt, Somalia, Niger, Senegal, Mali, Bangladesh og Ghana.

Nesten 70 000 migranter har kommet fra Libya og over Middelhavet til Italia hittil i år. Dette er litt færre enn i fjor, men ekspertene antar at tallet vil øke. Spesielt etter at den østlige Middelhavsruta mellom Tyrkia og Hellas ble stengt tidligere i år.