Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Italiensk marmor knuste norsk granitt

Avgjørelsen er tatt: Det nye operabygget i Bjørvika skal prydes med italiensk marmor. Norsk granitt ville blitt 53 millioner kroner dyrere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Operaprosjektet hos Statsbygg

  I dag ble det endelig klart: Det er italiensk marmor av typen «Bianco Carrara la Facciata» som skal pryde operabygget.

  Det betyr at operautbygger Statsbyggs opprinnelige steinvalg blir stående.

  For dyrt


  - Premissene ble lagt allerede i Stortingsmeldingen fra 2002, der det sto at kostnadsberegningene er basert på leveranse fra utlandet. Det var ingen tilbakemeldinger på dette fra Stortinget da, sier Statbyggs prosjektleder Roar Bjordal.

  Han lot i dag de forskjellige aktørene som har deltatt i nyvurderingen av alle steinene presentere sine argumenter for marmor.

  Bjordal understreket at det norske alternativet var uaktuelt på grunn av prisen, og det lå også i Stortingsmeldingene at kostnadsrammene skulle ha høyest prioritet, også før estetikk.

  Statsbygg har vurdert de ulike anbudene ut fra pris, kvalitet, estetikk og leveringsdyktighet. Av disse kriteriene var prisen desidert viktigst, og det norske steinalternativet fra Rennebu kom ikke høyt nok opp blant anbudene.

  Blant ti steiner var det aldri egentlig på tale å bruke den norske, selv om norsk offelighet har ivret for den. Det var en kinesisk og spansk steintype som ble vurdert på topp sammen med vinneren, mens den norske havnet på tredje siste plass.

  Det norske anbudet ville blitt 53 millioner kroner dyrere. Stortinget har lagt vekt på at kostnadsrammene skal overholdes, og prisen har spilt en avgjørende rolle.

  Den italienske marmoren scoret høyt på estetikk, og er også et rimelig alternativ.

  Valgte italiensk


  Det var i sommer det ble kjent at Statsbygg og arkitektene i Snøhetta hadde landet på italiensk marmor etter en anbudskonkurranse. Anbudet kom på 57 millioner kroner for den italienske.

  Det var betydelig billigere enn den norske granitten, som kom på 110 millioner kroner.

  Den billigste steinen i anbudsrunden var granitten fra Kina, som kom på 35 millioner.

  Det var likevel den italienske steinen som scoret høyest på Statsbyggs kriterier, og som ble førstevalget.

  Illsinte reaksjoner førte imidlertid til at innkjøpsprosessen ble innstilt, og Statsbygg måte vurdere innvendingene. Blant annet ble det hvedet at italiensk marmor ble dyrt og vanskelig å vedlikeholde.

  Det blir granitt


  Selv om italiensk marmor i dag ble valgt som hovedstein i operabygget, er det bestemt at det skal brukes mellom 10 og 15 prosent granitt på fasaden på operabygget. Det er ikke bestemt hvilken granitt som skal brukes ennå, og heller ikke når avgjørelsen skal falle.

  - Det blir en forhandlingssak med leverandøren, vi vil stille krav til denne granitten, sier Bjordal som på spørsmål ikke vil utelukke noen alternativ, heller ikke at dette kan bli norsk stein.

  Nytt valg


  Elen Roaldset og Andreas Harstad fra UiO var to av de sterkeste kritikerne da marmorvedtaket ble kjent i sommer. Sistnevnte skrev blant annet at marmoren ville bli skitten og grå.

  De to ble innleid for å kvalitetssikre Sintefs rapport. I dag støtter de marmorvedtaket.

  - Grunnen til at vi har akseptert marmor er at det nå er presentert et vedlikeholdssystem som hindrer de prosessene vi vet kommer til å skje, sier Harstad.

  Roaldset understreker også at hun ikke kjente premissene for valg av stein da hun gikk ut og støttet norsk granitt i sommer.

  - Marmor er et flott og fullverdig steinmateriale. Vi ble i høst klar over at ingen skandinaviske granitter var med i konkurransen. Det norske forslaget er ikke egentlig en granitt. Og kravet om hvit stein gjør at man har mye mindre å velge i, sier hun til Dagbladet.no.

  Både en svensk og dansk faggruppe var til stede på pressekonferansen i dag, og disse understreket sin støtte til Sintefs valg av marmor. Sintef laget en tilleggsutredning om vedlikehold og rengjøring, og det var på bakgrunn av de nye rapportene at den endelige avgjørelsen ble fattet i dag.

  Ville hatt norsk


  Hverken den kinesiske granitten eller den norske steinen fra Rennebu nådde opp i den opprinnelige anbudsrunden. Det skapte forargelse:

  - Dette valget er næringspolitisk og kulturpolitisk helt meningsløst. At vi bor i steinlandet Norge og ikke bruker norsk stein på det eneste praktbygget som vil bli bygd på flere tiår er virkelig trist, sa SPs Aslaug Haga.

  Og både SVs anført av Øystein Djupedal og Ap med Giske i spissen gikk inn for å bruke mer penger på operaen og begge trønderne sto på for trøndersteinen, som altså blir svært mye dyrere enn den utenlandske.

  Høyres Erna Solberg ville imidlertid ikke bruke mer penger:

  - Vi må ta lærdom av norske bygg som det har kommet store overskridelser på tidligere, sa Solberg.

  - Uegnet


  Ekspertene kom snart på banen, og flere hevdet at det ikke var valget av unorsk stein som provoserte, men at marmor ikke egner seg som ytterkledning. Renholdet skal være vanskeligere, og steinen kan få misfarging over tid. Oslos byantikvar var en av kritikerne. Utbyggeren sto på sitt, og hadde fått hjelp fra SINTEF til å undersøke marmorens kvaliteter.

  Og selv om kulturminister Valgerd Svarstad Haugland mente det var seint å komme med denne diskusjonen nå, tok hun bråket alvorlig. Hun utsatte signeringen av kontrakten med italienerne, og i månedene som har gått har marmoren og de andre anbudene blitt vurdert på nytt.

  Den italienske marmoren vil årlig koste mellom en halv og èn million kroner å vedlikeholde.

  Svært omfattende


  - Dette har vært et svært omfattende testarbeid via Sintef. Vi kjenner ikke til at tilsvarende har vært gjort for å teste steinkvalitet, skrøt Bjordal i dag.

  På spørsmål om hvor mye de ekstra utredningene har kostet, ville ikke Statbyggs representant svare, men det ble understreket i panelet at det ikke kunne være mye, «noen hundre tusen.»

  Steinsaken har vært utredet av et kobbel av skandinaviske eksperter, og det har tatt tre måneder å komme til det samme resultatet som i sommer. Det har selvfølgelig ført til forsinkelser i utbyggingen, men vil ifølge Statsbygg ikke ha noe å bety for sluttdatoen.

  - Det som ergrer oss er at vi ikke har fått brukt nok tid på andre forhold, sier Bjordal.

 • Statsbyggs pressemelding om marmorvalget
image: Italiensk marmor knuste norsk granitt
OMKAMP:</B> Hovedarkitekt Kjetil Trædal Thorsen peker på vinnersteinen, den italienske.
<B>PRAKTBYGG:</B> Med italiensk marmor.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media