Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Italiensk politi mener Krekar har ledet islamistgruppe med celler over hele Europa

Hevder gruppa har planlagt angrep i Norge. Har siktet Krekar for internasjonal terrorisme.

SIKTET FOR TERRORPLANLEGGING: Ifølge TV2 ble Mulla krekar i natt pågrepet i fengsel og siktet for å ha planlagt et terrorangrep i Italia. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SIKTET FOR TERRORPLANLEGGING: Ifølge TV2 ble Mulla krekar i natt pågrepet i fengsel og siktet for å ha planlagt et terrorangrep i Italia. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Krekar ble i natt pågrepet i Kongsvinger fengsel, fordi han er siktet av italienske myndigheter for å ha organisert terror.

De mener Krekar har ledet en islamistgruppe som bidrar til terrorrekruttering - med celler over hele Europa.

- Det er en stor aksjon, som mulla Krekar har organisert, sier politiets beredskapsleder på en pressekonferanse.

Ifølge italiensk politi skal Krekar ha planlagt attentat i Norge og beskriver trusler om voldelige handlinger. De nevner også mulige attentatplaner eller trusler mot norske stortingspolitikere.

- Etterforskningen har dokumentert et prosjekt, støttet fra toppen av organisasjonen, for å ta norske diplomater i et europeisk land eller i Midtøsten som gissel, for å forhandle med myndighetene og få Krekar løslatt, skriver italiensk politi.

Internasjonal storaksjon Italienske myndigheter mener Krekar er leder av gruppa Rawti Shax or Didi Nwe, en videreføring av den islamistiske opprørsgruppen Ansar al-Islam som Krekar bygde opp fra 1991. Ansar al-Islam hadde bånd til al-Qaida, men italiensk politi mener den nye gruppa har bånd til terrorgruppa Den islamske stat (IS).

De mener gruppa har bånd til terror og har bidratt til at minst 15 kurdere har blitt sendt til kamp i Syria i Irak, i tillegg til å ha planlagt attentat. Italiensk politi hevder Krekar fra fengselscella har gitt beskjed om å rekruttere selvmordbombere.

I natt slo italiensk politi til og pågrep 17 personer: Tre i Norge, en i Finland, en i Sveits, fire i Storbritannia og sju i Italia. Storaksjonen ble kalt «jweb», som står for jihad på nett.

- Ettersom gruppa utviklet seg, ble den aktiv i å gi logistisk og finansiell støtte til rekrutteringen av utenlandske terrorister som skulle bli sendt til Syria og Irak, også med mål om å trene dem opp for konflikten i Kurdistan, skriver politiet i en pressemelding.

- Dets hovedmål er å avsette irakisk-kurdiske myndigheter ved bruk av vold og erstatte det med et kalifat styrt av sharialover, opplyser politiet.

Startet islamistgruppe Tre personer ble pågrepet i Norge i natt, Krekar var en av dem, og politiet ransakte også Krekar sitt hus. Totalt slo politiet i natt til mot 26 adresser over hele Europa.

Politiet sier de ulike cellene over hele Europa, som de hevder ble ledet fra Norge, har holdt tett kontakt ved hjelp av Internett. Politiets etterforskning er basert på elektronisk kommunikasjon.

De hevder den selvutnevnte mullaen over Internett har radikalisert kurdere i flere europeiske land.

Dømt for trusler Den 30. oktober ble Krekar dømt til halvannet års fengsel i lagmannsretten for trusler og oppfordring til straffbare handlinger.

Krekar satt altså fengslet da han ble pågrepet i natt. Meling stilte i dag tidlig spørsmål ved om det var nødvendig å pågripe Krekar i fengslet.

- Han satt allerede i fengsel i Kongsvinger. De hadde kontroll på ham. Det hadde ikke vært noe problem å gjøre dette på en enklere måte. Politiet og myndighetene har prøvd å gjøre et poeng ut av Krekars rolle. Men de velger selv å konsekvent bruke metoder som skaper blest og oppmerksomhet. I den grad han har en posisjon har myndighetene og PST vært med på å bidra til det, sa Meling til Dagbladet i dag tidlig.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få svar fra Meling om de nye påstandene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling