Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Italiensk politi om utpekt London-terrorist: - Vi slapp ham aldri av syne når han var i Italia

Italienske myndigheter advarte Storbritannia om utpekt terrorist.

BLE FOTFULGT: Youssef Zaghba ble nøye overvåket av italiensk etterretning når han var i landet. Italienske myndigheter skal også ha advart sine britiske kolleger om Zaghba. Foto: NTB scanpix
BLE FOTFULGT: Youssef Zaghba ble nøye overvåket av italiensk etterretning når han var i landet. Italienske myndigheter skal også ha advart sine britiske kolleger om Zaghba. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag gikk britisk politi ut med navnet på den tredje personen de mener var med på terrorangrepet i London.

Mannen er navngitt som 22 år gamle Youssef Zaghba fra Øst-London,. og hadde både marokkansk og italiensk statsborgerskap.

Zaghba skal ikke ha vært i søkelyset til britisk politi eller etterretning i forkant av angrepet lørdag.

Overvåket i Italia

Det sammenfaller ikke med opplysninger The Guardian har fått. Ifølge Giuseppe Amato, statsadvokat i Bologna, som etterforsket Zaghba da han forsøkte å reise fra Italia til Syria for å verve seg til IS i mars 2016, hadde italienske myndigheter advart Storbritannia om Zaghba.

DRAMATISK AKSJON: Politiet aksjonerte mot en bar like i nærheten av London Bridge etter at en bil braste inn i en folkemengde på brua lørdag kveld. Politistyrker skrek og ropte at folk skulle legge seg ned på gulvet. Video: CNN Vis mer

Amato sier at han personlig så en rapport, som hadde blitt sendt til London av sjefen for kontra-terrorisme-enheten i Bologna, vedrørende Zaghba.

- Vi gjorde vårt beste. Vi kunne bare overvåke ham og sende et notat til britiske myndigheter. Det er alt vi kunne gjøre, og det gjorde vi. Siden han flyttet til London var han i Italia en gang i totalt 10 dager. Og i løpet av de ti dagene var han aldri ute av syne for oss, sier Amato, som understreker at de «overvåket hvert skritt» Zaghba tok i Italia.

Den britiske etterretningstjenesten skal ikke ha sett på Zaghba som viktig nok til å erstatte andre på politiets liste over særlig mistenksomme personer.

Radikalisert i England

Zaghba flyttet til London fra Italia for et drøyt år siden. Ifølge 22-åringens mor skal han ha blitt radikalisert i England.

Før han flyttet til England skal han ha ønsket å dra til Syria for å stifte familie i et religiøst klima, ikke for å krige.

Det skal ha endret seg etter kun kort tid i England.

- I fjor, da han kom tilbake fra England, var han litt mer rigid. Jeg kunne se på fjeset hans og uttrykket hans at han hadde blitt radikalisert. Og det skjedde i England, sier mora, Khadijia Collina, ifølge nyhetsbyrået AP.

Hun bekrefter også at italiensk etterretning fotfulgte ham når han var i Italia.

Hun advarte ham om at han måtte oppføre seg plettfritt, siden han hadde kommet i politiets søkelys.

- Nå må du opptre perfekt. Du bør ikke en gang se på noe litt rart på internett, du bør treffe de rette menneskene og gjøre de rette tingene, skal Collina ha fortalt sønnen.

Kjenning av britisk etterretning

Mandag friga politiet navnene på de to andre mennene som var delaktige i terrorangrepet. 27 år gamle Khuram Butt og 30 år gamle Rachid Radouane.

Khuram Butt var en kjenning av britisk etterretning, selv om de ikke hadde noen bevis for at han skulle ha planlagt noe angrep.

Butt var med i dokumentaren «The Jihadist Next Door», som ble sendt på Channel 4. Dokumentaren handler om økningen av ekstrem islamisme i London.

Butt skal ha blitt radikalisert i 2013 da han begynte å gå til en konservativ moské i Øst-London.

Butt skal også ha vært tilhenger av den forbudte islamistgruppen al-Muhajiroun, som senest forrige måned forsøkte å overtale folk i London om å ikke ta del i det britiske valget, skriver The Guardian.

Presset øker på britisk politi

Presset øker nå på britisk politi, fordi folk spør seg om de kunne gjort med for å stoppe de tre terroristene.

- Det er ikke urimelig at disse spørsmålene stilles. Jeg er sikker på at politiet vil se nærmere på hva de visste, hva de kunne ha gjort, hva de faktisk gjorde og om noe kunne vært gjort annerledes, har Londons ordfører, Sadiq Khan, uttalt overfor BBC.

Statsminister Theresa May har sagt at hun vil endre britiske menneskerettighetslover hvis det er nødvendig for å håndtere personer som kan utgjøre en terrortrussel.

Åtter personer ble drept da de tre mennene lørdag kveld kjørte en varebil inn i fotgjengere på London Bridge, før de knivstakk tilfedige ofre.

Hele Norges coronakart