KOMMUNISERTE MED LAPPER: Italiensk politi har offentliggjort dette bildet av et møte mellom Vito Gondola (77) og Michele Gucciardi (62), to av de pågrepne mennene. Foto: EPA / Italiensk politi / NTB scanpix
KOMMUNISERTE MED LAPPER: Italiensk politi har offentliggjort dette bildet av et møte mellom Vito Gondola (77) og Michele Gucciardi (62), to av de pågrepne mennene. Foto: EPA / Italiensk politi / NTB scanpixVis mer

Italiensk politi tok 11 mafialedere som kommuniserte med «sauekoder». Nå jager de «Gudfaren» Denaro (53)

Gjemte lapper under steiner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag denne uka arresterte italiensk politi 11 menn som de mener er den ettersøkte Cosa Nostra-lederen Matteo Messina Denaros nærmeste støttespillere.

Mennene ble tatt etter at politiet avslørte at de kommuniserte via lapper med et kodespråk hvor kriminelle planer ble kamuflert som organisering av sauehold, skriver blant annet nyhetsbyrået AP.

«Sauekoder» Politiet overvåket flere sauegårder på Sicilia, og oppdaget at mennene kunne samle seg til møter etter at de fikk lapper med beskjeder som «høyet er tørt» og «jordet er klart for å gjødsles». I tillegg ble beskjeder som «jeg kommer med ricotta til deg senere» (ricotta ble opprinnelig fremstilt av myse fra produksjon av saueost) gitt over telefon, skriver AP.

Flere av beskjedene skal ha kommet fra, og blitt sendt videre til, Denaro. Kommunikasjonsmetoden kalles pizzino, og lappene ble blant annet gjemt under steiner og gravd ned i jorda på avtalte steder.

Denaro er blitt kalt «mafiaens utenriksminister», på grunn av sin innflytelse på det internasjonale heroinmarkedet. 53-åringen har vært regnes som nummer én i mafianettverket Cosa Nostra på Sicilia etter at Bernardo Provenzano ble arrestert i 2006 etter 43 år på rømmen.

Denaro har vært ettersøkt siden 1993, da han ble siktet for bombeangrep rettet mot mafiagranskere i blant annet Roma og Milano.

De siste årene har politiet forsøkt å pågripe ham flere ganger, uten å lykkes. Men etter pågripelsen av de 11 mennene som brukte sauekodespråket, håper italienske myndigheter at nettet vil snøre seg rundt mafialederen. Tre av de pågrepne mennene er over 70 år, blant dem Vito Gondola (77).

Artikkelen fortsetter under annonsen

ETTERSØKT: Matteo Messina Denaro ble etterlyst med dette bildet i 2006. Foto: AP / Italiensk politi / NTB scanpix
ETTERSØKT: Matteo Messina Denaro ble etterlyst med dette bildet i 2006. Foto: AP / Italiensk politi / NTB scanpix Vis mer

- Dette er ikke enkle bønder. Dette er Messina Denaros svært lojale menn, som hadde stor makt internt i organisasjonen, sa statsadvokat Teresa Principato på en pressekonferanse mandag ifølge AP.

Ifølge The Guardian vet politiet at han i tiden han har vært ettersøkt har vært i Storbritannia, Spania, Brasil og Østerrike, og at han stadig drar tilbake til Sicilia. Likevel har han ikke blitt tatt. 

- På tross av stor overvåkningsaktivtet og flere operasjoner hvor vi har brukt skjulte identiteter, har vi ikke klart å få tak i ham. Det viser at han blir beskyttet av noen høyt oppe i systemet, sa Principato ifølge Telegraph.

Drapsmann Denaro har bygd seg opp et rykte som en nødeløs drapsmann. Ifølge Telegraph er han kjent for å ha skrytt av å ha drept så mange at likene kunne fylt en egen kirkegård. Samtidig er han regnet som en playboy. Som Simen Ekern skrev i Dagbladet i 2006: På ett vis er han en ganske annen type enn den gamle bossen, som levde et spartansk liv i skjul i åra før han ble tatt.

Denaro foretrekker nye Versace-dresser, raske Porcher og unge modeller framfor slitte olabukser og kokte grønnsaker.

Ifølge Daily Beast er han også kjent for sin forkjærlighet for data- og videospill.som en aktiv gamer. Mens han har vært ettersøkt skal han også ha dratt til Barcelona for å gjennomføre en laseroperasjon av et øye. 

I 2006 det antatt at han hadde mer enn femti liv på samvittigheten, og at han blant annet skal ha tatt livet av en rival i hjembyen Trapani, før han kvelte rivalens kjæreste som var gravid i tredje måned. 

OPERASJON ERMES: Politiet viste fram bilder av de 11 pågrepne mennene. Foto: AP / Alessandro Fucarini / NTB scanpix
OPERASJON ERMES: Politiet viste fram bilder av de 11 pågrepne mennene. Foto: AP / Alessandro Fucarini / NTB scanpix Vis mer

Men tiden kan være i ferd med å renne ut for ham.

Ifølge AFP har etterforskerne opptak hvor Vito Gondola uttrykker sin bekymring for at Denaro ikke har kontroll over den yngre delen av organisasjonen. Og den sicilianske mafiaens makt er antatte å være mindre enn tidligere, blant annet etter flere massearrestasjoner de siste årene, skriver nyhetsbyrået.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram