Italiensk terrormistenkt besøkte Krekar i Oslo i 2012: - Han argumenterte for angrep i Europa

- Konspirerte for å få Krekar ut av fengsel.

PÅ BESØK I OSLO:   Den kurdiske mannen bosatt i Nord-Italia var på besøk i Oslo i 2012, like før Krekar ble dømt for trusler mot Erna Solberg. Foto: NTB Scanpix
PÅ BESØK I OSLO: Den kurdiske mannen bosatt i Nord-Italia var på besøk i Oslo i 2012, like før Krekar ble dømt for trusler mot Erna Solberg. Foto: NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (Dagbladet): Før mulla Krekar ble fengslet for trusler mot Erna Solberg i 2012, fikk han besøk i Oslo av en av de mest sentrale i den italienske terrorsaken.

Kurderen som på bildet over står utenfor Stortinget, skal ifølge italiensk politi ha konspirert for å få Krekar ut av fengsel og vært et knutepunkt mellom gruppas aktiviteter i Europa og Midtøsten.

- Møtepunkt for jihadister Den italienske etterforskningen startet med en nettside. Nettsida ledet dem til et tidligere medlem av Ansar al-Islam, den ovennevnte mannen bosatt i Merano i Nord-Italia. Vi kaller ham «italieneren». De hevder han holdt flere forelesninger fra leiligheten sin i dette området i Trentino-Syd-Tirol.

Politiet beskriver leiligheten som «et sted for hemmelige møter og et møtepunkt for aspirerende jihadister». De hevder mannen var et knutepunkt mellom Rawti Shax i Europa, Syria og resten av Midtøsten. Mannen ble sammen med seks andre arrestert i Merano i dag.

- Han argumenterte, sammen med andre, for nødvendigheten av voldelige handlinger som kidnappinger og angrep i Europa, eller i det minste, mot europeiske og vestlige interesser i Midtøsten - også for å få mulla Krekar løslatt, skriver italiensk politi.

SNAKKER OM NORGE I APRIL 2012: Her snakker fire av de terrorsiktede om mulige angrep mot Norge. Mannen som besøkte Krekar i Oslo i 2012, er nederst i høyre hjørne på bildet. Det er ikke snakk om konkrete trussler, men de snakker om muligheten for en eksplosjon og missiler i Norge dersom noe skulle skje med Krekar. Foto: Carabinieri Ros
SNAKKER OM NORGE I APRIL 2012: Her snakker fire av de terrorsiktede om mulige angrep mot Norge. Mannen som besøkte Krekar i Oslo i 2012, er nederst i høyre hjørne på bildet. Det er ikke snakk om konkrete trussler, men de snakker om muligheten for en eksplosjon og missiler i Norge dersom noe skulle skje med Krekar. Foto: Carabinieri Ros Vis mer

Dagbladet skrev tidligere i dag om hvordan italieneren skal ha operert og at han har besøkt Krekar i Oslo. TV2 presiserte at mannen også fantes på bilder fra Oslo.

Snakket om Norge Dagbladet skrev tidligere i dag om en videosamtale hvor de terrorsiktede diskuterer angrep mot Norge. Klippet er fra april 2012, like etter at mulla Krekar ble dømt til fem års fengsel for trusler mot Erna.

En av mennene på videoen er «italieneren» - mannen som omtales som et kontaktpunkt mellom gruppas aktiviteter i Europa, Syria og Irak.

I samme tidsperiode skal denne italieneren, i en samtale som ble avlyttet, ha snakket med to av gruppas medlemmer i England om muligheten for å kidnappe sjefen for en britisk ambassade for å få Krekar løslatt. I mars, før videoklippet ble tatt opp, var italieneren i Norge.

I august 2012 snakker italieneren på Facebook om muligheten for å kidnappe en norsk ambassadør for å få Krekar løslatt. En annen i gruppa svarer da italieneren med at han ikke engang kan gå og kjøpe en kilo tomater uten at politiet følger med.

BLE ARRESTERT HER:  En av de mest sentrale medlemmene i det italienske nettverket hadde ifølge italiensk politi en leilighet i den italienske alpebyen Merano, som de kaller «et sted for hemmelige møter og et møtepunkt for aspirerende jihadister». Sju personer ble i dag pågrepet her. Merano er et av flere steder Trentino-Syd-Tirol hvor politiet i dag aksjonerte. Foto: Google Earth
BLE ARRESTERT HER: En av de mest sentrale medlemmene i det italienske nettverket hadde ifølge italiensk politi en leilighet i den italienske alpebyen Merano, som de kaller «et sted for hemmelige møter og et møtepunkt for aspirerende jihadister». Sju personer ble i dag pågrepet her. Merano er et av flere steder Trentino-Syd-Tirol hvor politiet i dag aksjonerte. Foto: Google Earth Vis mer

Italiensk politi beskriver også hvordan de avlyttet Krekar i fengsel i slutten av 2012, med hjelp fra norske PST.