- Italienske gisler drept

Italienske myndigheter jobbe på spreng for å finne ut om hjelpearbeiderne Simona Torretta og Simona Pari virkelig er døde. Samtidig trygler britiske Kenneth Bigley for sitt liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Meldingen om at de to 29-åringene Simona Torretta og Simona Pari er drept, ble lagt ut på ei nettside av ei islamistisk gruppe som kaller seg «Jihad-organisasjonen» seint i går kveld, melder den italienske avisa La Republicca.

Meldingen er ikke offisielt bekreftet, verken i Italia eller i Irak. Nettstedet som de angivelige gisseltakerne brukte, er ikke blant de som vanligvis brukes av irakiske terrorgrupper, melder Reuters.

Ifølge meldingen ble de drept fordi den italienske regjeringen, «ledet av den motbydelige Berlusconi», ikke etterkom kravet om å trekke landets soldater ut av Irak.

- Vi advarer den italienske regjering om at vi vil fortsette med å slå til mot hver eneste utlending i Irak, skriver terrorgruppa.

- Lite troverdig

De to kvinnene ble bortført av en gjeng uniformerte menn fra Bagdad 7. september. Torretta og Pari var i Irak på oppdrag for den frivillige italienske hjelpeorganisasjonen «En bro til...» (Un ponte per...), som ble opprettet etter Golfkrigen i 1991.

Organisasjonen meldte i natt at de ikke finner drapsmeldingen særlig troverdig, og at de fortsatt håper at kvinnene er i live.

To grupper har tidligere tatt på seg skylda for bortføringen av de italienske kvinnene. Tidligere kunngjøringer er undertegnet av både Den islamske Jihad-organisasjonen og Ansar al-Zawahri, mens Iraks midlertidige viseutenriksminister Hamid al-Bayati har hevdet at de ble bortført av ei kriminell gruppe og solgt videre til opprørslederen Abu Musab al-Zarqawi. Dette ble seinere tilbakevist i en kunngjøring som var undertegnet Zarqawis gruppe, som benektet at de holdt de to hjelpearbeiderne fanget.

- Hjelp meg

Få timer før meldingen kom om den angivelige henrettelsen av de italienske kvinnene, ble det lagt ut en ny video av det britiske gisselet Kenneth Bigley. Videoen viser den 62-årige ingeniøren trygle britiske myndigheter om hjelp.

Bigley er den siste gjenlevende av tre vestlige gisler som ble bortført av terrorgruppa Tawhid og Jihad - «Enhet og Hellig krig», som ledes av jordanske Abu Musab al-Zarqawi. De krever at alle kvinnelige fanger slippes ut av fengsel i Irak.

På mandag viste gruppa at de ikke eier skrupler, og skar hodet av amerikaneren Eugene Armstrong (52). Dagen etter ble også landsmannen Jack Hensley (49) drept med kaldt blod. Nå venter verden i frykt for hva som skjer med det siste gisselet.

- Mitt navn er Ken Bigley, fra Liverpool. Jeg tror dette er min siste sjanse, sa Bigley, som hadde bind for øynene mens han formidlet meldingen.

Bigley var iført en oransje kjeledreaa, slik flere andre gisler har vært kledd før de har blitt myrdet.

- Mr. Blair, jeg er ingenting for deg. Jeg er bare en mann bosatt i England, det er alt. Med en familie som din, dine barn, dine gutter, din kone. Vær så snill og hjelp meg. Jeg vet du kan.

- Jeg vil ikke dø. Jeg fortjener ikke det. Vær så snill, slipp fri de kvinnelige fangene som sitter i irakiske fengsler.

Avviser forhandlinger

I går fikk Bigleys familie et glimt av håp, da irakiske myndigheter sa de ville løslate den irakiske biologen Rihab Rashid Taha (48), bedre kjent som «Doktor Bakterie». Ifølge USA er hun og bioforskeren

Huda Salih Mahdi Ammash (51) - «Fru Miltbrann» - de eneste kvinnene i amerikansk forvaring i Irak.

Meldingen ble seinere tilbakevist av amerikanske og britiske myndigheter, som avviser at de vil forhandle med de bestialske kidnapperne.

- Dette ville satt mange andre liv i fare, ikke bare i Irak, men over hele verden, sier Storbritannias utenriksminister Jack Straw til BBC.

- Vi gjør alt vi kan for å få ham fri, men det ville vært feil å si at vi har store håp, la han til.

Bigleys kone, sønn, bror og øvrige familie hjemme i Liverpool vet at håpet svinner. Seint i går gikk de derfor ut med en hjerteskjærende appell til gisseltakerne.

- Vi bønnfaller dere om å vise barmhjertighet.

(Kilder: Reuters, NTB, AP)

ITALIA I SORG: Det er ikke bekreftet at Simona Torretta og Simona Pari er døde, men Italia reagerte spontant med sorg på meldingen. Her fra Kapitol-høyden i Roma.
SENDT UT PÅ LØRDAG: Bilde fra videoen som gisseltakerne sendte til arabisk fjernsyn på lørdag. Der krevde de muslimske kvinner i amerikansk varetekt løslatt innen 48 timer. Den fristen gikk ut på mandag. Da utstedte terroristene en ny frist, denne gang på 24 timer. De tre vestlige ingeniørene ble kidnappet fra boligen de delte i Bagdad.
«DOKTOR BAKTERIE»: Rihab Rashida Taha (48) er av amerikanske og britiske militære karakterisert som den farligste kvinnen på jorda. Hun skal ha ledet og utviklet Saddam Husseins biologiske våpenprogram.
DREPT? Simona Pari (til venstre) og Simona Torretta var i Irak som frivillige hjelpearbeidere da de ble bortført 7. spetember. Nå hevdes de drept.
TRUES MED HALSHOGGING: Den britiske ingeniøren Kenneth Bigley ble kidnappet sammen med Armstrong og Hensley, fra boligen de tre delte i Bagdad. Nå trues han med samme gusomme skjebne som kollegene.
VISTE INGEN NÅDE: Familie og venner bønnfalt gisseltakerne om å spare livet til amerikanske Eugene Armstrong (52). Til ingen nytte. På mandag ble han brutalt halshogd.
«FRU MILTBRANN»: Huda Salih Mahdi Ammash var den eneste kvinnen i USAs kortstokk over Iraks mest ettersøkte. Hun og Rihab Rashid Taha har sittet i amerikansk varetekt på et hemmelig sted i Irak siden mai i fjor.